Христо Фурчев, църковен настоятел при храма „Св. Прокопий Варненски“: На този етап усилията ни са насочени към завършване на храма и цялата му вертикална планировка

Христо Фурчев от Църковното настоятелство при храма „Св. Прокопий Варненски“ в интервю за Радио „Фокус“ –  Варна

Фокус: Г-н Фурчев храмът „Св. Прокопий Варненски“ отбелязва своя храмов празник на 25 юни, но на какъв етап е строителството и какво предстои от тук нататък?

Христо Фурчев: В момента благодарение на държавата и общината църковното настоятелство на храма разполага със средства за строителство. Беше номиниран главен изпълнител на обекта. Допреди това се строеше по стопански начин – когато има пари, без да се поемат ангажименти за срокове и плащане, тъй като нямаше гарантирано финансиране. В момента има сключен договор с фирма-изпълнител, която отговаря за строителството на храма и има определени ангажименти по подписания договор.

Фокус: А какви са сроковете?

Христо Фурчев: В момента се строи основно в храма. Вие знаете, че освен него има и много голям център и цялото пространство под него е приготвено за бъдещи дейности, свързани с възпитанието на младите хора. След откриването в него ще има много кръжоци, керамични и художествени ателиета, танцови състави. Дейността, която ще се развива е много сериозна. Но на този етап усилията са насочени към завършване на самия храм и цялата му вертикална планировка. Ангажиментът на строителя е да завърши строително-монтажните работи отвън и вътре. Отделно има други договори за иконостас, обзавеждане и за врати, към които строителят няма ангажимент. Той трябва да приключи неговите задължения до края на годината. Самото строителство трябва да бъде на финала до два месеца. Закъсняват малко строителите заради технологични проблеми, но до края на годината трябва да бъде монтиран иконостасът и да бъдат поставени вратите на храма.

Фокус: Направата на иконостас е сериозна задача, на кого ще бъде поръчана изработката?

Христо Фурчев: Той вече е поръчан. Разгледаха се доста проекти, на доста екипи. Вече има подписан договор със Съюза на художниците във Варна. Иконостасът трябва да е готов до края на годината, както и седемте дърворезбовани врати.

Фокус: А до момента какво е направено по храма?

Христо Фурчев: До момента е завършена на 98 % облицовката на храма. Остават съвсем козметични и довършителни работи и корекции на слаби места. Тези 2 процента казвам, че имат да довършват, защото трябва да бъде импрегниран камъкът. Поставени са настилките вътре и ще започне направата на стъпалата. Предстои и завършване на покрива. Рисуването на църквата е плод на друг договор, който не сме подписали. Номиниран е екипът с ръководител от Търновския университет. Приет е проектът от епархийски съвет, но договорът не е подписан, тъй като са необходими много средства, които още не сме набрали. Имаме определена част, но ще подпишем договор когато реално се получи нещо. Ние имаме на разположение една десета от цифрата. Предполагам през следващата година със събрани средства и допълнителна субсидия ще пристъпим и към това.

Фокус: Споменахте обучителните центрове, те кога ще бъдат направени? Ще трябва ли допълнително финансиране?

Христо Фурчев: За тях ще трябват още средства. В момента има субсидия в размер на 240 000 лева от общината, 300 000 лева – от правителството и 50 000 лева – от Пристанище – Варна. Сроковете за отчитане на средствата са в началото на ноември.

Фокус: Кога хората реално ще могат да посещават храма?

Христо Фурчев: В края на годината се надяваме да има вид, в който гражданите ще могат да влязат в църквата. Владиката и Епархийският съвет ще решат кога и при какви обстоятелства трябва да бъде осветен храмът. В началото ни беше по-трудно. Сега е малко по-лесно, тъй като много хора и държавата даряват средства. Всичко до този момент е направено с дарения преди да се появят целевите субсидии от две години насам. Проектът е дарение, надзорът е дарение. Трудничко се получават нещата в такива времена, някои хора не вярват особено много, други са предубедени. Но така или иначе движим се напред. Наскоро и Ансамбъл „Българе“ направи благотворителен концерт в помощ на храма. Общо взето настройката на варненци е добра и се надяваме, че в скоро време храмът ще бъде завършен, осветен от митрополита и ще започне да се служи в него.

Диана СТОЕВА