Христо Христов, окръжен прокурор на Велико Търново: Укриване на ДДС и неплащане на данъци е в основата на схемата с фалшиви регистрации на товарни автомобили във Велико Търново

Снимка:Радио "Фокус- Шумен

Велико Търново. Схемата на великотърновска транспортна фирма с помощта на „Пътна полиция“-Велико Търново е осъществена с цел да се избегне плащането на ДДС и да се регистрират камиони без да идват до България. Това каза по време на брифинг окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново.

„Заявените 15 камиони, които е трябвало да бъдат регистрирани, са на стойност 2 млн. лева, щетите от тази схема щяха да са много като сметнете 20% ДДС на тази сума. Това, разбира се, е предотвратено заради бързата реакция на ОДМВР-Велико Търново. За сега все още няма повдигнати обвинения, но разследването ще протече в няколко направления. Едното е длъжностно престъпление, а другото е за избягване на плащане на данъци. Тези 15 камиони и ремаркета в момента са без регистрация, защото те не са постъпвали на територията на страната. Цялата схема е да се направи една фиктивна регистрация, да се вземат регистрационните номера, да се занесат в гр. Гент, Белгия, където е доставката на камионите и те вече да имат редовна българска регистрация“, уточни прокурор Христов.

Рени АТАНАСОВА