Художникът-публицист Борис Денев представя в изложба едноименната художествена галерия във Велико Търново по повод 136 години от рождението му

Снимка: ХГ "Борис Денев"

Велико Търново. Изложба по повод  136 години от рождението на Борис Денев откриват в едноименната художествена галерия във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция. Експозицията носи името „Борис Денев – художникът-публицист“. За пръв път ще бъдат показани негови фейлетони и статии, публикувани на страниците на различни издания в периода между двете Световни войни.

Борис Денев е български художник, предимно пейзажист, но и автор на портрети и фигурални композиции. Роден е през 1883 година в Търново. За кратко е бил учител във великотърновското село Иванча. Изявява се като самоук художник през 1909 година с първата си самостоятелна изложба. През 1909 – 1914 година специализира живопис в Мюнхен при проф. Лео фон Льофтц, Карл фон Маар и Анджело Янк. Доброволец в Балканската война. Художник при Министерство на войната (1914 – 1929). През 20-те години работи известно време в Италия. Бил е учител в Първа мъжка гимназия в София, а от 1931 година се отдава на свободна практика. След Деветосептемврийския преврат на 1 ноември Борис Денев е арестуван от новата власт. След пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер е освободен, без да бъде съден. Изключен е от СБХ. През 1956 година Борис Денев е възстановен в СБХ, през 1967 годинае напълно реабилитиран и удостоен със званието „Заслужил художник“, но едва през 1980-те години СБХ организира негова изложба.

Някои от картините на автора са изложени в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново, друга част от тях в Националната художествена галерия в София.

Изложбата ще бъде открита тази вечер, от 18.00 часа.

Надежда КРЪСТЕВА