ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти се провежда от днес до 8 септември в музей „Етър”

Габрово. ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти се провежда от 6 до 8 септември в музей „Етър” – Габрово. Официалното откриване е на 6 септември от 11.00 часа и в него ще се включи председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева, съобщават от Етъра.
Над 70 занаятчии и съвременни творци със свой авторски прочит на традиционни занаяти се включат в изложението-базар. За първи път тази година участието става след специална покана от страна на музея. Важен критерий при подбора е даден занаятчия да има принос в съхраняването на занаята и свързаните с него традиции. Това се прави във връзка с 55-годишнината на музей „Етър” , която се навършва през 2019-та. Участниците в изложението базар ще демонстрират пред публиката как се изработват различните предмети.
Международната майсторска надпревара по грънчарство започва още днес и продължава до 8 септември. В състезанието са включени представители на Унгария, Република Южна Африка, Франция, Румъния, Косово и България. Акцент в програмата на Панаира, е пресъздаването на облозите, правени през Възраждането между майстори от различни занаяти. Специалистите изработват по два предмета – един с традиционен мотив от българска грънчарска школа и един, представящ традициите в грънчарското изкуство на съответната страна или уникалния стил на автора. Победителят получава наградата „Сребърна хлопка” и право на самостоятелна изложба базар в музей „Етър” през 2020 година.

За първи път в историята на Международния панаир на занаятите се провежда винен фестивал „Августиада”, на който са представени 20 изби и производители на различни деликатеси. Участниците формират „Алея на вкусовете с дегустации и базар”, разположена в пространството, отделено от Занаятчийската чаршия с река Сивек. Посетителите ще имат възможност да отличат виното, което най-много им допада  и да участват в томбола с награди.

Професионални и любителски състави от почти всички етнографски области на България ще се представят на откритата сцена с надпявания и надигравания през трите дни на Панаира. Ще има и гости от Литва, Косово и Украйна.
За първи път в Международния Панаир на традиционните занаяти се включват представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО. Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай) са градовете, от които идват трима артисти, за да споделят част от културното наследство на страните си.

Изложбите в музей „Етър”, които могат да се видят в дните на Панаира са:

„Холокьо, живото село“ e eтнографска фотоизложба от Унгария, която ще бъде подредена на 6 септември в Изложбената зала над Хлопкарска работилница.

Изложба базар „Каменоделство” представя скулптури и изделия от камък на участници от Майсторската надпревара през 2018 година и на ученици от Професионална гимназия по металообработване, с. Кунино. Изложбата e подредена на чардака на къща с табашка работилница и ще може да бъде разгледана от посетителите на музея до 30 септември.

Изложба „Аз съм Българка” на открити площи в музей „Етър”.

„Диалог с миналото“ е веществена изложба, посветена на 55-годишнината от създаването на музей „Етър“. В нея експонираните предмети споделят историите си от първо лице.

„Мъжки времена”, веществено-документален разказ за живота на мъжа в българското общество през XIX век и първата половина на ХХ век. Спомен за опълченеца Петър Димитров Саков – фотодокументален разказ.