Цанко Цанков: Човек не трябва да се отказва в трудните периоди, това отличава победителите от останалите

Снимка: Община Бургас

Радио „Фокус“-Бургас разговаря с плувеца Цанко Цанков, многократен национален шампион и рекордьор, двукратен вицесветовен шампион по плуване за ветерани и първият човек, преплувал Бургаския залив, който днес отбелязва и своя рожден ден.

Фокус: Г-н Цанков, по повод днешния Ви празник – рожден ден, кажете ни каква е вашата равносметка през последната една година относно поставени цели и постигнати резултати?

Цанко Цанков: На такъв ден, като днешния, когато си правя равносметка за изминалата година, виждам, че общо взето съм успял да постигна целите, които съм си поставил, както в професионален план – спортно-състезателен, така и в личен план. Постигнахме резултатите, които предварително бяхме заложили – постижение в състезателното плуване, тъй като успях да стана и национален шампион в дисциплините в басейна – съчетано плуване и свободния стил, вицесветовен шампион на 400 м. свободен стил. Покрити нормативи имах за световното първенство по плуване в 25 метров басейн и разбира се най-голямата цел, която си бяхме поставили този сезон – реализирането на първото и най-дълго преплуване в акваторията на Черно море, което в момента е и най-дългото преплуване в Европа. Така че за мен равносметката е изцяло положителна за изминалата година.

Фокус: Всяка поставена цел ли се стремите да постигнете както преплуването на Бургаския залив? И какво Ви води към финала, и Ви кара да не се отказвате?

Цанко Цанков: Още при самото поставяне на една такава цел, човек трябва да бъде много наясно със собствените си възможности и способности и дали има възможност да я постигне. Трябва да може да си направи много ясна самопреценка. Реализирането на едно такова мероприятие е свързано с много голям обем от работа, която трябва да се свърши в продължителен период от време. Това са и едни много тежки тренировки и много сериозна организация.

Фокус: По време на преплуването на Бургаския залив, минавали ли са ви негативни мисли, от рода, че няма да се справите?

Цанко Цанков: Всеки един плувец и спортист, който се сблъсква с едно такова предизвикателство, има моменти, в които му минават такива мисли през главата, особено когато самото плуване стане много тежко и трудно и той се сблъска с истинските трудности на едно такова постижение, което става към средата на самата дистанция или към 5-я час от самото преплуване. Много тежки периоди съм преминал, както по време на подготовката, така и на самото преплуване в открито море. Но, както съм казвал, единствено волята и психиката са това, което може да помогне на един плувец да премине през тези тежки периоди. Никога един спортист или човек не трябва да позволява на негативните мисли да се развиват и те да започват да завладяват съзнанието му. Така че всеки един човек, било то в реалния живот или спорта, винаги се сблъсква с трудни моменти, тежки периоди и негативни мисли, но просто трябва да намира начин да се справя с тях.

Фокус: В един такъв случай негативните мислите биват моментално елиминирани?

Цанко Цанков: Да, оставям ги да минат през съзнанието ми и се фокусирам върху целта, която имам, времето, което ми остава и положителните неща, които могат да ме закарат до успешния финал, а не към провала. За целта са нужни много голям самоконтрол и психическа устойчивост. Самоконтролът е нужен, за да може човек да контролира собствените си емоции и мисли. Това са нещата, които спортистите могат най-добре, ако искат да имат успехи в спорта. Без това нещо няма как.

Фокус: Какво бихте посъветвали занимаващите се с всякакъв спорт деца и младежи?

Цанко Цанков: За децата и подрастващите, които искат да следват пътя на високото спортно майсторство, най-важното нещо за тях е никога да не се отказват. Първо да си поставят високи цели и след това да ги следват с упоритост и постоянство. Иска се години постоянство, за да се постигне един такъв резултат. Не трябва човек да се отказва в трудните периоди, това отличава победителите и тези, които по някакъв начин са преминали през спорта и които са и много по-голям брой хора.

Фокус: От днес за вас започва броенето на следващите 365 дни, какво си пожелавате да Ви се случи през тях?

Цанко Цанков: Пожелавам си преди всичко здраве за мен, моето семейство, моите близки, както и всички хора, които са покрай мен. Това е в основата – здравето е най-важното нещо. Всичко останало може да бъде постигнато, ако човек наистина го иска и положи труда, който е необходим, за да го реализира. Така че единствено здраве си пожелавам, всичко останало смятам, че е в рамките на моите възможности, когато си го поставя за цел.

Деница ДИМИТРОВА