Цветанка Вуковска : Мотото на благотворителния базар в Дупница е „Да възкресим добрината“

Цветанка Вуковска, управител на ГУМ- Дупница в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

 Фокус: Г-жо Вуковска, в началото на нашия разговор разкажете ни кога е построена сградата на ГУМ- Дупница и каква е била причината за нейното построяване?

Цветанка Вуковска: Сградата на ГУМ- Дупница е построена в периода от 1982 до 1988 година. Тя е построена с предназначение за градски универсален магазин и в момента тя също е такъв магазин. Официалното откриване на магазина е било през 1988 година. Той е запазил предназначението си до днес почти във вида, в който е бил открит. Нашата сграда е с традиция. Дълго време успява да просъществува, въпреки, че малко подобни сгради съществуват в този вид, в който в момента е нашия ГУМ. ГУМ- Дупница има общо около 4 300 кв. м . площ, като почти всички са заети. Една малка част на втория етаж, която е наистина много приятно и примамливо място е в момента свободна и предстоят търгове за отдаване под наем на тези площи, които са около 500 квадрата. В сградата на ГУМ- Дупница има около 130 щанда с разнообразни стоки. 90 търговци ги стопанисват и са наематели при нас. Нашите търговци са доказани с модерно мислене и опит в бранша. Няма компромис в качеството на стоките, които са доставени от водещи български производители, а също се продават и вносни стоки от най- високо качество. Целта ни в момента е да завладеем по- голям дял клиенти, като задоволим потребностите им и естествено държим добри параметри в показателя съотношение- качество- цена, който всъщност е основен за сформиране на клиентската удовлетвореност. Не на последно място е да задържим дългосрочно партньорство с нашите клиенти, но все пак те определят нашите обороти.

Фокус: Днес се открива благотворителен базар в ГУМ- Дупница. Как се роди тази идея?

Цветанка Вуковска: Считам, че бизнесът е длъжен да помага и да участва в социалния живот на града. Все пак не трябва да забравяме сентенцията- „За да получим, първо трябва да дадем“. В момента сме започнали една серия от социални благотворителни мероприятия, с които се целим да дадем нашия принос за развитието на Дупница, като модерен европейски град. Първата ни инициатива е Великденския благотворителен базар. Той е под мотото „Да възкресим добрината“ . Откриването на база е на 13 април, от 15,30 часа и ще се състои на втория етаж на сградата на ГУМ. Ще бъдат представени безвъзмездно щандове за изработени от децата от различни детски и учебни заведения, които ще  бъдат изложени и продавани. Общо учебните заведения са осем. Дадено е на всяко учебно заведение да има свое мото и да има своя собствена кауза. Първият участник е Шеста детска градина „Зора“. Нейното лого е „Деца за цветен живот и жива природа“ . Възпитаниците ще изработят заедно със своите родители предмети, от чиято продажба ще бъдат закупени растителни видове. Те ще бъдат засадени в двора на детската градина по случай 22 април- Световния ден на земята. Общо взето сме гледали всички каузи да бъдат възпитателни за децата и да може наистина благотворителността да я внедрим в техните малки сърчица. Те сами да правят нещо за собствената си детска градина или за собственото си учебно заведение , в което са. Следващият участник е детска ясла „Пролет“ . Това са най- малките сладури в нашия град . тяхното лого е „Великденско яйце, от златно сърчице“ . Средствата от продажбата на техните произведения ще бъдат за закупуване на столчета и за закупуване на детската занималня.  Имаме и едно училище като участник- ОУ „Христо Ботев“ от село Крайници. Това са малко по- големи ученици, които ще продават художествени изделия и великденски сувенири, които са изработени от самите ученици по програма. Събраните средства ще ги използват за закупуване на информационни продукти. Мотото на Седма детска градина „Калина“ е „Калинките на сянка през лятото“ . Със събраните средства ще бъдат закупени чадъри за пясъчниците. Мотото на Центъра за обществена подкрепа е „За да има щастие в детските очи“ . Те ще участват с мото „Направи добро на приятел“ и ще съберат средства за друг център, който е за настаняване от семеен тип. С парите ще бъдат закупени да се изработи занималня на открито на двора на центъра. Следващият участник е Център за социална рехабилитация и интеграция. Техните средства ще бъдат насочени за подобряване на материално- техническата база. Не на последно място е детска градина „Мечта“ . Малките мечтатели ще участват под мото „Играем, учим, пеем и мечтаем“. Целта е да си закупят интерактивни, модерни дедектични игри. Детска градина „Слънце“ участва под мотото „Слънцето да грее в топлите лъчи, двора в детската градина нека да озари“. Средствата ще бъдат разходвани за подобряване на игровата зона в двора .

Фокус:Имате ли идея този базар да се превърне в традиционен?

Цветанка Вуковска: Идеята на този базар е да се превърне в традиционен. Целта е децата сами да видят плодовете на своя труд. Да ангажираме родителите и да ги стимулираме. Да поощрим малчуганите и в същото време резултата да бъде видим. Надявам се,ч е повече хора ще посетят базара. Поканени са много  местни фирми и клубове, които също работят за благотворителност. Очаквам много хора да се включат в тази благотворителна инициатива. Нела всички да подкрепим тези малки сръчни ръчички, които с много любов са направили своите творения. Благотворителността възпитава отрано и ние нека да дадем пример. С напето мото „Да възкресим добрината, за да има слънце в детските очи“ , нека бъдем мили, щедри и добри.

Фокус:До този момент провеждана ли е такава благотворителна инициатива?

Цветанка Вуковска: До този момент в сградата на ГУМ- Дупница не е провеждана такава благотворителна инициатива. От социален характер за мен е много важно бизнеса да започне на помага и да правим европейски мероприятия и все пак нашия град е прочут с благотворителността си. Има много организации, които се занимават с това. Ние можем да се включим също и да отдадем благотворително щандове безвъзмездно.

Фокус: Какво е вашето пожелани за Великден?

Цветанка Вуковска: Нека всички в този забързан свят, в който всички бързаме за работа, нека всички да спрем за малко. Нека да притихнем, да се огледаме в близките хора около нас. Идват празници, които са семейни и в този момент е хубаво всички да сме със семействата си или да се погрижим за хората, които нямат семейства. Това е времето, когато ние трябва да бъдем по- социални по – отдадени към обществото.

Лора КАЛЧЕВА