Цвета Караянчева: Винаги Македония получава от България подкрепа навсякъде, където е необходимо приятел да подаде ръка

София. С поставянето на Капсулата на хилядолетието всички парламентарни групи казваме „да“ доброто и на бъдещето на нашите деца. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на церемонията по поставяне на капсула на хилядолетието по повод 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цвета Караянчева посочи,че е възприела възторжено идеята. „Къде другаде освен в Народното събрание трябва да се постави тази капсула на доброто? Ние всички сили, всички парламентарни групи казваме "да" на доброто, да на бъдещето на нашите деца. Всяко едно дете е малка вселена. Тази вселена ние възрастните трябва да я опазим. Тя е пъстра, красива, но много чуплива“, каза още Караянчева. "Честит празник, защото това е празник на доброто", завърши словото си Караянчева. Деница КИТАНОВА

Цвета Караянчева, председател на НС, ръководител на българската делегация в Скопие, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: На 15 януари 1992 г. в 19.50 часа министър-председателят Филип Димитров в обръщение пред Народното събрание признава независимостта на Македония. България е първата държава признала Македония. 27 г. по-късно на 20-ти февруари 2019 г. Народното събрание единодушно ратифицира протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония. И с това България отново е една от първите държави, изразили подкрепата си към този акт. С ратификацията на присъединителния протокол днес Македония направи последната зависеща от нея крачка към дълго лелеяното членство в НАТО. В този важен за страната там ден бе и българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В натоварената си програма председателят на българския парламент намери време, за да обобщи впечатленията си. Г-жо Председател, по-успешно ли ще бъде в бъдеще общуването ни с Македония като съюзник, отколкото като съсед?

Цвета Караянчева: Надявам се. Вие правилно изтъкнахте, че вече не сме само съседи, а сме и съюзници. Надявам се след изборите април месец наистина да продължи работата на Комисията, която заседава относно общата ни история и да имаме по-добри резултати. За това разговаряхме с председателя на парламента Джафери и с президента Пендаровски. Защото това е изключително важно за България и е условие за нашата подкрепа. Ние винаги сме подкрепяли Република Северна Македония в нейния европейски и евроатлантически път. Защото това е верният път. И ние сме убедени в това. Още 2018 г. ние направихме темата Западни Балкани да бъде доминантна в нашето председателство. И оттам нататък Западните Балкани наистина са на дневния ред на ЕС. За това и днес водената от мен парламентарна делегация беше на ратификацията на Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО като израз на добрата  воля на Република България, която винаги е подкрепяла Северна Македония. И това, че всички парламентарни групи подкрепят пътя на Република Северна Македония, но, разбира се, не без условно. Изтъкнах, че е важно за нас в периода, когато има политическо говорене, периодът на предизборната кампания да няма теми на омраза към България, тъй като знаете, че в предизборен период една или друга политическа сила се опитва чисто популистки да използва ситуацията и Договора. Така говорих с президента, че това наистина е много важно. И получих уверение, че те са убедени в правотата на своя път и че искат тези проблеми, които са историческите теми, да бъдат решени.

Водещ: Вие съпреживяхте емоциите на вашите колеги в парламента в Скопие, които след 27 г. са на път да получат това, което история и политически реалности им отказваха. Какво видяхте?

Цвета Караянчева: Единодушно гласуване. Независимо от изказванията, които направиха и  опозиция, и управляващи – всички имат принос и това го чух от политическите лидери в техните изказвания. Бурни ръкопляскания, изправяне на крака и разбира се най-вълнуващият момент беше с предаването на знамето, защото български генерал подаде знамето на натовски генерал, а той го даде на председателя на парламента Джафери, който пък от своя страна го подаде на гвардията, за да го качат на пилона. Наистина исторически акт за Северна Македония. И всъщност съпреживяхме го заедно, защото България има немалък принос в това. Поговорихме и за датата, която предстои за преговори, да започнат преговори Северна Македония и Албания. И аз уверих колегите, че България отново ще подкрепи даването на дата да бъде решено март месец 2020 г., когато е Европейският съвет.

Водещ: Как ще се изрази и занапред българската последователна подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония? Чрез какво и с какво?

Цвета Караянчева: Ако има дата за преговори ние като парламент ще се включим, за да помогнем на колегите парламентаристи в трудното европейско законодателство, за да могат наистина да приравнят тяхното законодателство към европейското. Защото ние вече като страна-членка на Европейския съюз с голям опит имаме познанията, имаме колегите, които са участвали в този етап на нашето развитие, могат да бъдат полезни на колегите в Северна Македония. И разбира се, винаги и на правителствено ниво Македония е получавала подкрепа и в Европейския съвет, и в Европейската комисия, навсякъде, където е било и е необходимо приятел да подаде ръка.

Водещ: Когато поставихте въпроса за коректно отношение и прочит на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, какво ви каза президентът Пендаровски?

Цвета Караянчева: Президентът ми каза, че той също иска темата да бъде чисто историческа и историческата истина да бъде водеща в диалога и в обсъждането на тази тема от Комисията. Подчертах, че за нас е много важно да се признае българския произход на Гоце Делчев, българския характер на Илинденско-Преображенското въстание, защото това са неоспорими факти. Надяваме се, че след като приключат изборите и се сформира новият парламент, непосредствено след това да започне работа и тази Комисия, която наистина беше блокирана от Северна Македония, работата й беше блокирана. И се надяваме сега, когато вече Македония тръгва по своя евроатлантически път,

след изборите заседанията на Комисията да продължат, да бъдат по-конструктивни, с повече разум, с повече диалог и да се позоваваме на историята такава, каквато е.

Водещ: Поклонихте се на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „Св. Спас“ в Скопие заедно с цялата водена от вас българска делегация. И след като преди време президентът Пендаровски призна, че Гоце Делчев се определял като българин, и това е безспорен исторически факт, в деня на неговото рождение обаче министър-председателят Заев отново подчерта, че Гоце Делчев е македонски революционер. Е, докога ще си делим определенията за героите?

Цвета Караянчева: Точно за това трябва да има желание от страна на Северна Македония да продължим диалога. И ние ще настояваме, защото Гоце Делчев е български революционер, Илинденско-Преображенското въстание е българско.

Цоня Събчева