Цвета Караянчева, ГЕРБ: Характерното за предстоящото управление е, че всяка една от партиите запазва своята идентичност, поставя своите условия, обаче в рамките на приемливото

 

 

Цвета Караянчева, зам.-председател на 44-о Народно събрание от ПГ на ГЕРБ, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Изминаващата седмица бе наситена със събития, важни за бъдещия политически облик на страната. ГЕРБ и Обединените патриоти проведоха редица срещи, а ден след консултациите с представените в Народното събрание партии държавният глава Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Непосредствено след това ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха коалиционно споразумение за управление. Наш събеседник по темата в следващите минути е Цвета Караянчева, зам.-председател на 44-о Народно събрание от парламентарната група на ГЕРБ. Добър ден, г-жо Караянчева.

Цвета Караянчева: Добър ден.

Водещ: С какво чувство изпращате отминаващата седмица, г-жо Караянчева, с облекчение заради всичко, което беше постигнато, или с тревога, защото оттук нататък предстои още по-сериозното подреждане на управление на страната?

Цвета Караянчева: И с двете. Защото това, което направихме през изминалата седмица, е една стъпка в правилната посока, защото държавата се нуждае от стабилност и от предвидимост. И тревога от това от това, което се случва около нас, събитията, не можем да останем равнодушни. Затова и мисля, че това, което направихме ние и Обединените патриоти да подпишем това коалиционно споразумение дава възможност държавата малко да си отдъхне. Защото в отминалите няколко месеца се почувства тази нестабилност. Аз се надявам, че другата седмица, когато ще гласуваме правителството и министрите ще станат известни, всеки от тях в много кратък срок ще подпише управленската си програма, която е характерна за политиките, които ще провежда даденото министерство, и в рамките на месец, както е разписано в коалиционното споразумение, държавата ще започне, ще продължи своя път на развитие.

Водещ: Като партия, която за трети път застава начело на страната, едва ли има нещо, което да ви изненада. Но все пак сега имате нови коалиционни партньори, има и нова партия, която обяви подкрепата си за управлението. Какви са очакванията ви, на първо място от патриотите и на второ от новата партия „Воля“?

Цвета Караянчева: Ами, естествено, когато започваме нещо ново, имаме и своите съображения, и своите притеснения. Но аз мисля, че пътят, който начертахме в програмната декларация, е ясен и категоричен и този политически съвет, който ще заседава всяка седмица, за да маркира по какъв начин и законодателно ще се развиват политиките, ще даде възможност тази коалиция да работи по-плавно. Да не се получават такива напрежения, каквито се получаваха по времето на управлението на кабинета „Борисов 2“ с колегите от Реформаторския блок. Надявам се всичко това, което е записано, да отхвърли всякакви възможности за извиване на ръце, за поставяне на условия, а всичко да се развива на базата на диалог, на разбиране и на разбиране между коалиционните партньори и на ясна отговорност.

Водещ: Тоест очаквате патриотите да бъдат по-добър партньор от реформаторите?

Цвета Караянчева: Надявам се.

Водещ: Успешна формула за разбирателство ли е взаимното правено на компромиси и гарант ли е за едно стабилно управление после?

Цвета Караянчева: Знаете ли компромисите не са на всяка цена. Това е характерното за предстоящото управление, че всяка една от партиите запазва своята идентичност, всяка една от партиите поставя своите условия, обаче в рамките на приемливото. И понеже тази програма за управление, програмна декларация беше написана и съобразена с предизборните програми на двете на политически сили, а там в преговорите участваше и нашият финансов министър, който има много ясна представа за финансовата част на държавата, както и за развитието на икономическия ръст. И всички тези съгласия, които се постигнаха, бяха на базата на реален икономически растеж и на реални финанси. Няма нито една стъпка, която да е разписана там и да е популистка, да е нещо, което сме си позволили да излезем от тези рамки. Намерихме възможност за повишаване на пенсиите, не толкова колкото искаха патриотите, но те също направиха стъпка назад, защото трябва да бъдем разумни. Когато харчим парите на държавата, трябва да бъдем много разумни, за да не се получат стъпки, които да повлекат държавата в тежка финансова ситуация.

Водещ: Госпожо Караянчева, отчитате ли в ГЕРБ конкретни грешки при коалицията с Реформаторския блок, които сега при новата коалиция с Обединените патриоти не бихте искали да допуснете, които бихте искали да избегнете?

Цвета Караянчева: Да, разбира се. Първо бройката, която дадохме като министерства, после политиките, които не бяха, нямаха времева характеристика, нямаше така необходимия диалог между коалиционните партньори. Също това недоразумение, което в един момент се оказа, че има някой, който е в управлението, но видите ли, е в опозиция. Това също допълнително нагнети напрежението и повлия на диалога. Затова мисля, че сега сме си взели необходимите поуки и това, което ще предстои, наистина ще бъде в дух на консенсус, но естествено не на всяка цена, както казах преди малко. Важно е партньорите да разговарят, важно е да се вслушват един в друг, важно да не се тропа с крачета, както обичам да казвам аз за един колега, бивш колега в парламента, и да се иска нещо на всяка цена. Защото има неща, които могат да бъдат решени на момента, има неща, които имат по-дългосрочен характер, и наистина трябва да бъдем изключително умерени, диалогични и разумни.

Водещ: Опозицията в лицето на БСП, още преди да е сформирано управлението, започна с някои обвинения, като например, че ГЕРБ и патриотите сте отстъпили от предизборните си платформи. Смятате ли, че левицата ще е опонент, който по-скоро ще затруднява работата на управлението?

Цвета Караянчева: Да, разбира се, на една опозиция това и е работата. Но надявам се опозицията да бъде и градивна. Както виждате, има вече няколко неща, които и ние като бъдещи управляващи приемаме, стигаме до консенсус. Примерно изслушването на министрите за урана в Хасково, изслушването сега, миналата седмица изслушването, което направихме, също беше в посока на това, което касае българските граждани. А то наистина е касаещо българските граждани и мисля, че намираме обща точка за консенсус между опозиция и управляващи. Приехме и подкрепихме на председателски съвет декларацията, която БСП предложиха за Македония. Ние също имахме свой вариант и когато обединихме усилията, мисля, че се получи една добра декларация, която подкрепихме всички парламентарни групи. Така че това показва, че този парламент диалогът, макар че има, естествено, и висок градус на напрежение, понякога има и сблъсъци на управляващи и опозиция, това го показа и изминалата седмица, показа, че когато има национално отговорни теми, има и отговорни политици, които могат да седнат на една маса на една и съща тема.

Водещ: В този ред на мисли какво е като цяло усещането ви за бъдещото управление, ще съумее ли то да отговори на очакванията на хората?

Цвета Караянчева: Надявам се, надявам се, защото това, което е сложено в програмата, наистина е необходимо за това, което ще предстои. Реформите, които сме заложили, защото няколко месеца няма да са достатъчни. Аз се надявам, че с идеите за индустриалните зони, за намаляване на натиска на администрацията върху бизнес, има очевидно съгласие, всичко това, което сме написали за облекчаване на бизнеса, ще бъде наистина полезно и ще доведе до възможността за повече инвестиции. Защото и в предизборната кампания много пъти казах, че там, където има магистрала, да, асфалт не се яде, но там, където има магистрала, има възможност за инвестиции, за повишаване на заетост на работна ръка и повишаване на доходите. Какво се случва в Пловдив, в индустриалната зона, която е около Пловдив? Когато стигна магистралата до Димитровград, между Димитровград и Хасково завод за над 2000 човека. Така че България вече не е това, което беше и е време това, което е заложено в програмата, това е образование, повишаване на доходите, здравеопазването, това е наистина приоритетът на това правителство. Надявам се, че ще ни стигнат времето и силите тези неща да бъдат завършени, тези наши цели, които сме си поставили, да можем да ги приключим успешно и в края на мандата наистина да се похвалим с една средна заплата от 1500 лева, с минимална заплата 650 и дай Боже, още повече повишение на пенсиите.

Водещ: Дано наистина хубави неща предстоят и нещата в България се подреждат. За разлика от съседната ни Македония, както вие споменахте преди малко за общата декларация, в която изразявате тревогата си за ситуацията в съседната ни страна. Какъв е коментарът ви за това, което се случва в Македония?

Цвета Караянчева: Ами няма как да не сме разтревожени от развитието на кризата в Македония. Осъждаме насилието и нахлуването в македонския парламент. Като парламентаристи считаме, че е недопустимо такова насилие. Надяваме се, че президентът на Република Македония, политическите сили ще предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в полето на преговорите. Защото агресията не води до нищо добро, тя единствено и само нагнетява напрежение и усложнява настроенията и отношенията между хората. Ще следим какво се случва, наистина следим с тревога.

Цвета ЛАЗАРКОВА