Цвета Караянчева: Нужни са ни примерите на историята, защото с тях възпитаме децата си

Цвета Караянчева, председател на Националния инициативен комитет за честване на 170-годишнината от рождението на големия революционер Христо Ботев, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Днес е денят на Ботев и загиналите за свободата на България, свеждаме глави пред подвига на героите. Денят се отбелязва с ритуали по полагане на  венци и цветя и различни инициативи в цялата страна, точно в 12 часа прозвучаха сирените в памет на загиналите за свободата на България. За първи път тези сирени се използват през 1948 г., когато се отбелязват 100 години от рождението на Христо Ботев. В следващите минути ще продължим темата в разговора с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която е и председател на Националния инициативен комитет за честване на 170-годишнината от рождението на големия революционер. Добър ден, госпожо Караянчева.

Цвета Караянчева:  Добър ден.

Водещ: Къде ви заварваме да ни кажете първо, каква е атмосферата около вас? Знам, че се включвате активно в отбелязването на Деня на Ботев и загиналите за свободата.

Цвета Караянчева: Да, разбира се, аз съм патрон на тези чествания. Намирам се на връх Околчица. Минаха сирените, поднесохме цветя, минахме тържествените слова има толкова много хора.

Водещ: Каква е атмосферата на връх Околчица днес?

Цвета Караянчева:  Атмосферата е уникална, ще кажа, защото не мога да намеря друга дума. Толкова много хора, толкова много млади хора, ученици, които извървяха пътя на Ботев от Козлодуй до Околчица, и ние, които направихме този преход, се чувстваме заредени, заредени с Ботевия порив за свобода. Защото, който не е изкачил тези няколко километра до връх Околчица, сякаш не може да почувства свободата в сърцето си. Аз вече се чувствам друг човек, защото самият въздух на Околчица те прави друг човек.

Водещ:  Включвате се в последния етап на похода по Ботевите стъпки. Какви са участниците обаче в този поход, какво ви прави впечатление? Има ли млади хора?

Цвета Караянчева: Изключително млади хора, ученици, малки деца. Тази година походът „Козлодуй – Околчица“ е с над 1300 човека, миналата година са били около 1000. Това показва, че този поход увлича, той е дългогодишен, 72 години мисля, че се прави. Това показва, че делото на Ботев остава завинаги живо, това показва, че ние имаме памет и нашата памет никога няма да остави в забвение тези национални светини. Защото благодарение на Ботев ще я има България, благодарение на Ботев сме и ние тук неговите потомци, които гордо можем да кажем: Да живее България!

Водещ:  Показателно ли е това вълнение, това участие на млади и стари, както вие казвате, в похода по стъпките на Ботев, за потребността ни от национални герои?

Цвета Караянчева: Да, показателно е, показателно е за това, че трябва все повече и ние политиците да оставяме зад гърба си всякакви крамоли и политически хватки и прийоми. Такива празници трябва да ни обединяват, трябва да бъдем заедно в името на България. Нужни са ни примерите на историята, защото с тях възпитаме децата си,  с тях ги учим на добродетелите. В техните сърчица посяваме и зрънце гордост за това, че са българи, за това, че са горди потомци на един храбър и древен народ.

Водещ:  За вас лично, госпожо Караянчева, кой е най-ценният завет, пример от живота и делото на Ботев? Към какво се връщате и в ден като днешния, пък и в ежедневието, надявам се, че не само днес намираме минути, за да се върнем назад в историята.

Цвета Караянчева: Това, че той е съзнавал, че няма как сам да победи Османската империя, нямало е как с тези 200 човека да направи така, че да освободи България. Но той е тръгнал и ние трябва да се преклоним пред неговата саможертва.  Защото това е една осъзната саможертва. В името на България, в името на български народ и на българските деца.

Водещ:  Казахме, че вие сте председател на Инициативния комитет за отбелязване на 170-годишнината от рождението на поета революционер. Цялата година ще мине под мотото на тази годишнина, какво още да очакваме в следващите месеци, има ли по-значими събития, с които ще бъде отбелязана годишнината?

Цвета Караянчева: Да, ще има национален събор в Карлово. Там ще се съберат много ученици, учители,  които учат  в училища, които носят името на Ботев. Вчера раздадохме календари с неговия лик от 1 юни 2018 до 1 ноември 2019 г., за Деня на будителите. Защото той е будител на България. Той е човекът, който направи така, че да го последват всички онези, които след това участваха в Освобождението на България. Има още много инициативи, които предстоят да се осъществят, но мисля, че върхът на тези чествания това е днешният ден, преклонението на  Околчица и тези малки деца, братче и сестриче, на 3 и на 6 години, заедно рецитираха стихотворението на Ботев „Хаджи Димитър“ и това разплака всички. Това показа, че българският дух е жив и ще живее през вековете.

Водещ: Идеалът на Ботев е бил свободата на България, както, разбира се, на още хиляди български герои. Идеалите днес са други, но да се надяваме, че можем да намерим и за нашето съвремие по нещо от тях и да се връщаме към тях, за да си сверяваме часовника не само в ден като днешния. Ако приемате така да обобщим разговора ни?

Цвета Караянчева:  Надявам се и вярвам, че така ще бъде.

Росица АНГЕЛОВА