Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Длъжни сме да отдаваме дължимото на загиналите за свободата ни, те са онази спойка, правеща ни от масата народ  

Снимка: ПП ГЕРБ. Председателят на парламента Цвета Караянчева: Ние сме националният отбор на България, да си дадем сметка, че действията ни ще формират нагласите на европейския елит

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание и председател на Националния комитет за отбелязване на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев, в интервю за първото издание на предаването „Без Ботев няма България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Госпожо председател, 2018 година е на Ботев. Защо е важно да говорим за него през цялата година, а не само в дните не неговото рождение и гибел?

Цвета Караянчева: Ботев е светиня. Ботев е революционерът, благодарение на чието безумство я има България. Защото на него му е било ясно, че няма как с тези 200 човека да победи многохилядната османска армия. Но той е вдигнал глава, увлякъл е след себе си тези четници, за да покаже на света, че малка България не може и не иска повече да бъде поробена. Той е мерило за кураж, пример е. Изумително мъдър е за крехката си възраст, а целите, които си поставя, са гигантски – да освободиш една поробена държава и да дадеш бъдещето й. Затова за Ботев трябва да говорим години напред, за да могат и най-малките да знаят, че има такъв човек, че той е революционер, но и публицист. И трябва все повече да популяризираме и неговите публицистични произведения, за да видят нашите млади хора колко мъдър човек е бил той за крехката си възраст. Знаменателни остават словата му, че няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от раменете си в името на свободата. В неговата уста имат особен смисъл думите робство и свобода, любов и омраза. Всяко едно нещо, свързано с Ботев, трябва да се популяризира. Защото в динамичните времена, в които живеем, сякаш забравяме за тези личности, благодарение на които България я има. И ще си позволя тук да цитирам Алфонс дьо Ламартин, който казва, че отечеството е създадено от праха на мъртвите. Ние сме длъжни да отдаваме дължимото на загиналите за нашата свобода, защото те са онази спойка, която прави от масата народ.

Водещ: Споменахте творчеството на Христо Ботев. Как публицистиката и стиховете на поета революционер дават ключ към решаването на проблемите на деня днес?

Цвета Караянчева: Когато се прочете един стих на Ботев, не само смисълът, а чувствата, които те изпълват, сякаш те карат да се отлепиш от земята, да минеш в друго измерение. В днешното време на противоречия, на непрекъснати конфликти, в които живеем, трябва да имаме мъдри и прозорливи лидери. Трябва ни да се обръщаме към историята да черпим опит, разум. Защото в днешно време на отрицание, поругаване е трудно да бъдеш политик и управляващ. И  може би ние, политиците, трябва да черпим мъдрост от тези наши исторически личности, останали някъде назад в историята. И по тази причина във всички мероприятия, които правим, свързани с Ботев, целим да увлечем и младите хора. Хубаво би било всички да се включат, но особено за нас са важни младите хора, учениците. И тези, които учат в училища, които носят името на Ботев. В началото на юни се състоя Националният сбор на училищата, които носят името „Христо Ботев“. Вече върви конкурс за есе за Христо Ботев, наградите ще бъдат раздадени на 1 ноември – Деня на народните будители. Защото Ботев е будител, нашите ученици, нашите учители – са будителите на днешното време. И те трябва да почувстват тази сила, тази енергия. И по тази причина на 1 ноември ще бъдат наградени най-добрите есета и стихотворения. Предстои ни национална конференция на тема „Ботев“, заедно с националния музей в Калофер. Всяка една стъпка, която предприемаме, цели да популяризира делото и личността на Ботев, да накара младите хора да се гордеят, че са българи, да се гордеят с нашата история, със славните ни исторически личности.

Водещ: А гордеят ли се? Къде е мястото на Ботев в съвремието ни?

Цвета Караянчева: Знаете ли, изкачих връх Околчица на 2 юни, имаше толкова млади хора, малки деца. Много енергия видях в техните очи, толкова много гордост, че съм сигурна, че има място за Ботев в днешното време, има място за тези славни български герои. Две дечица – едното на 6, другото на 3 годинки и половина, горе на Околчица рецитираха „Хаджи Димитър“. И те го правеха от сърце. Макар че бяха толкова малки, те сякаш осъзнаваха подвига на героя. Това накара много от големите да се просълзим и да почувстваме тази национална гордост, от която имаме нужда. Важно е да говорим за Ботев. И аз виждам смисъла във всеки един ден, в който се срещам с младите хора. Направи ми впечатление, гледайки по телевизията, че имаше хора, които като чуха в 12:00 часа сирените, с които почитаме загиналите, спряха колите, излязоха и застанаха до автомобилите си. Това е знак, че българинът осъзнава, че трябва да почита героите си, за да може да гледа в бъдещето.

Водещ: Вие спомняте ли си вашата първа среща с творчеството на Христо Ботев?

Цвета Караянчева: За съжаление не. Била е във времето, когато сме го изучавали в училище. Аз бях доста добър рецитатор и ми се е налагало много да рецитирам стихотворения от различни български автори. Но начинът, по който се чувстваш, когато рецитираш Ботев –трябва да го осъзнаеш, за да го направиш. Освен енергията, пламъка, с който зареждат неговите стихотворения, има и чувство на гордост и на възхищение от Родината и това, че тя не може да бъде поробена, и това, че ние като българи трябва да бъдем горди.

Водещ: Вашият любим стих от Ботев, само за нас и само за нашите слушатели?

Цвета Караянчева: „Подкрепи и мен ръката, та кога въстане роба, в редовете на борбата да си найда и аз гроба“.

Водещ: Пред стиховете на Ботев оставаме безмълвни. Но вие сте председател на Националния инициативен комитет за честванията на Годината на Христо Ботев по повод 170 години от рождението на революционера, поет и публицист. Казахте какво предстои, но какво направихте досега?

Цвета Караянчева: Имаме вече подготвен сайт, няколко инициативи се проведоха в Карлово, Калофер, в училищата, които носят името на Ботев. Във Враца има мероприятия, които кметът Калин Каменов провежда. Опитваме се максимално много да наситим програмата за Ботев през тази година, винаги има какво да научиш за него. И това, което сме направили до момента, също не е достатъчно. Аз мисля, че до края на годината дори и тези много мероприятия, които сме планирали, пак няма да са достатъчни. Предстои на 26 юли да дойдат в парламента учители от всички български училища извън пределите на България. И тогава всеки един от тях ще получи портрет на Ботев, за да могат да го занесат в българските училища и да може духът на Ботев да обладае тези училища, да може там да се чувства неговата сила, неговият строг поглед. Аз преди месец, точно преди 2 юни, в офиса в Кърджали получих един 2-метров портрет на Ботев. И сега той виси там и ни гледа строго. И поглеждайки го в очите, няма как да не се запиташ – направи ли всичко възможно за България? И аз мисля, че всеки един трябва да има в кабинета си портрет на Ботев, но не за да го показва или по някакъв начин да получава някакви дивиденти, или видите ли, аз съм голям почитател на Ботев, а да го поглежда в очите и да се пита – направих ли всичко, каквото можах, за България?

Водещ: Портретът от кого е?

Цвета Караянчева: От един кърджалийски художник, който го е правил за едно училище, но е решил да ми го подари на мен, тъй като аз съм патрон на честването на 170 години от рождението. Изключително мил жест, който много ме трогна.

Водещ: Госпожо Караянчева, какво ще пожелаете на посветеното на Ботев предаване на Радио „Фокус“ – „Без Ботев няма България“, в чийто първи брой вие сте първи гост?

Цвета Караянчева: Ще пожелая никога да не забравяме Ботев, да го помним и да го носим в сърцата си. Да се гордеем, че малка България има такива герои като Ботев, като Левски, като Раковски, като Каравелов и още много, много видни български революционери, които безкористно, в името на България са загърбили своето семейство и са останали верни на каузата за свободата. И благодарение на такива герои днес България я има. И благодарение на българите тези герои ще бъдат завинаги запомнени и техният подвиг, свято дело няма да бъде забравено.

Водещ: Защото без Ботев няма България.

Цвета Караянчева: Защото без Ботев няма България.

Милослава АНГЕЛОВА