Цветозар Томов, социолог: Администрацията не е подготвена да въведе машинен вот за местните избори

Социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“  

 

Водещ: За тежки проблеми от машинно гласуване на местния вот, предупредиха експерти. Защо? Г-н Томов, какви рискове крие машинното гласуване, ако се използва на местния вот?

Цветозар Томов: Всяка технология крие рискове. В момента рисковете са много сериозни, преди всичко, защото няма никаква разумна подготовка за въвеждане на машинното гласуване на местния вот наесен. Главният проблем с машинното гласуване, според мен се състои в това, че ние имаме едно законодателство, което е предрешило какъв би бил изборът на машини от българската държавата, за да проведе машинно гласуване на изборите. При това, този избор е от  най-несигурните устройства за машинно гласуване, т.нар. „машини за директно електронно записване“. Би трябвало да се промени законодателството така, че да се конкурират всички технологии, които в момента ги имаме в света, за да можем да направим избор, който е максимално сигурен.  Това обаче няма кога да стане за местните избори на есен. Вторият проблем е, че в момента ние нямаме нито една машина. Машините бяха взети под наем и сега би трябвало да се проведе нова процедура отново в истерични срокове, а след това и всички процедури, свързани със сертифициране на машината на базовия и на потребителския софтуер. Ще обърна внимание и на обстоятелството, че на евроизборите има един вариант на потребителски софтуер и той едва-едва беше одитиран в последния момента, буквално дни преди изборите, докато на местните избори трябва да има около 2 хиляди варианта на потребителски софтуер, защото изборите са съвсем други. Ще обърна внимание и на обстоятелството, че местните избори се контролират не от една ЦИК, а от 265 Общински избирателни комисии, които според мен са с нулева подготовка да проведат машинен вот. Това са проблемите, заради които смятам, че не е разумно да се проведе машинно гласуване на местните избори. Това обаче не означава, че неподготвеността на държавните институции да проведат машинно гласуване трябва да доведе до отстраняване на възможността да се проведе машинно гласуване в страната на едни следващи избори. Напротив, трябва най-после да се подготвим така, че да го направим цивилизовано и разумно. Имаме време до следващите избори, аз съм против това НС да вземе решение да отмени машинното гласуване. Достатъчно е да сключи една преходна и заключителна разпоредба, в която поради липсата на готовност на тези избори да няма наесен, другите текстове биха могли да останат, според мен. Това е най-общо тезата ми за машинното гласуване.

Водещ: Има ли възможност за манипулации и грешки при машинното гласуване? –  това е един от водещите аргументи на тези, които настояват то да бъде запазено на местния вот – „машините не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.“, както каза омбудсмана.

Цветозар Томов: Разбира се, че има възможност за манипулации. Оптичните скенери са много по-сигурни, но нашето законодателство не допуска тяхното използваме. Има възможности, има и много такива случаи в страните, които са се опарвали  при  опит за въвеждане на машинното гласуване. С това не твърдя, че технологията не трябва да се въведе. Имам предвид, че това трябва да се направи така че да се минимизират рисковете от внедряване на злонамерен софтуер  в машините.

Водещ: Ще се стигне ли до нестабилност на управлението, именно заради машинния вот?

Цветозар Томов: Не, чак това не. Мисля обаче че и двете тези и на управляващите, и на опозицията търпят много тежка критика. Управляващите използват това, че почти провалиха машинното гласуване на евроизборите, защото има няколко десетки хиляди неотчетени преференции, заради лоша организация и слаба подготовка на секционните комисии, използват своя провал, за да изхвърлят машинното гласуване от изборното законодателство. Опозицията пък – БСП, не си дава сметка, че машинното гласуване не е просто панацея и вместо да се изпишат вежди може да извадят очи, ако се въведе от неподготвена изборна администрация с истерична процедура, която да избира един изпълнител, който е с лоша репутация.

Водещ: Ако говорим за възможности за подмяна на вота, 50/50 ли е процентната вероятност  при машинно гласуване и при отсъствието му?

Цветозар Томов: Главният проблем, който машинното гласуване може да реши, е да елиминира човешкия фактор при броене на бюлетини. Това значително би подобрило честността на изборите в България, защото се допускат страшно много технически грешки от секционните комисии и защото не са редки случаите, в които секционните комисии, меко да го кажа, недобросъвестно, манипулират резултатите. Особено по отношение на възможността изкуствено да бъдат анулирани редовни действителни бюлетини. Това според мен е основната причина за толкова високият процент недействителни бюлетини на местните избори. Този проблем трябва да бъде по някакъв начин решен и машинното гласуване е един от двата метода, по които може да бъде решен. Другият метод е създаване на преброителни комисии. При всички случаи докато броим, а изборите се броят от преуморени и не особено компетентни хора, каквито работят в секционните комисии, ще го имаме този проблем.  Това обаче не означава, че самото машинно гласуване не може да бъде компрометирано, ще струва и този риск. Много е трудно да кажа кой е по-силният вариант. В момента мога да кажа, че  администрацията не е подготвена да въведе  машинно гласуване. Ако най-после се създаде разумна на всички равнища подготовка –законодателно, организацията на изборния процес, работата на ЦИК и на избирателните комисии надолу се създаде необходимата подготовка, по съм склонен да мисля, че машинното гласуване ще донесе необходимите ползи, отколкото вреди. Но това не може да стане за тези три месеца, които остават.

Водещ: БСП са категорично против отмяната на машинния вот за местните избори. Един от техните аргументи е, свързан с промените в изборното законодателство, които не са приемливи,  месеци преди самия вот.

Цветозар Томов: Ами не е сериозно, защото без промени в изборното законодателство, въвеждането на машинния вот е опасен. Ще дам само един пример, в изборното законодателство, каквото е по настояще за машинното гласуване е предвидено, че трябва да се използват машинни карти. Това е остаряла технология, която отдавна не се използва, използват се мини смарт карти. А има машини с контролни панели, които за съжаление в България не сме ги виждали, които дават още по-голяма сигурност в криптографската защита на вота. Значи, не може една лоша регулация да остане такива и в същото време ние да въвеждаме машинно гласуване трайно. Второто нещо, вече го казахме, не може да използваме технологията, която си отива от този пазар навсякъде. Машините, които ние използваме, например в страната, в която има най-голямо машинно гласуване, това са САЩ, употребата на тези машини е намаляла около 3- 4 пъти в последните години на пазара. А оптичните скенери навлизат масово на пазара, а ние не допускаме да ги пробваме. Трябва да намерим условие, в което всички технологични варианти за осигуряване на машинното гласуване да  се конкурират свободно, за да можем да изберем най-добрия от тях.

Водещ: Има ли панически опит от страна на ГЕРБ за спасяване на местните избори, каквито подозрения отправя опозицията?

Цветозар Томов: Мога и това да допусна, но честно казано аз не обичам да съчинявам конспиративни теории, нямам информация, за да кажа така ли е или не е така. Това, което знам обаче и което категорично не приемам, е че ГЕРБ използват провалите с машинното гласуване като опит да го отменят изобщо, което не е честна позиция.

Водещ: В каква посока да очакваме развитието на темата?

Цветозар Томов: Както обикновено се случва в България, мнозинството ще си гласува промените, които е предвидило да гласува, скандалът лека-полека ще затихне и за пореден път ще се върнем на изходна точка по отношение на машинното гласуване, на каквото сме от десет години.

Водещ: ДПС има предложения  по отношение на софтуера за машинното гласуване и ангажиментите, които държавата трябва да поеме. Има ли резон в това държавата да бъде отговорна?

Цветозар Томов: Много съмнителен резон. Значи, ако Информационно обслужване ще прави потребителския софтуер чрез избори на машинно гласуване в България, би трябвало български IT специалисти да се хванат и да създадат машина за гласуване, както да кажем са постъпили в Индия. Това е възможен вариант, но той изисква време и също не може да бъде приложен към метените избори.

Росица АНГЕЛОВА