Цветомир Ценков, ОИЦ – Видин: Осем проекта на стартиращи и нови фирми в област Видин финансира Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

Осем проекта на стартиращи и нови фирми в област Видин финансира Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) по процедура „Насърчаване на предприемачеството“, каза за Радио „Фокус“ – Видин Цветомир Ценков, експерт „Комуникация, информация и логистика” в Областния информационен център във Видин. Той посочи, че общата стойност на сключените в началото на месец юни 2019 г. договори е 1 915 130 лв., като безвъзмездната финансова помощ, която ще получат фирмите за реализация на проектните си идеи, е 1 526 275 лв.

„Седем от проектите ще се реализират в гр. Видин, един – в с. Чупрене. Създаване на високотехнологична лаборатория на територията на гр. Видин предвижда проектът на „БАДЕВ 2017“ ЕООД. Проектната идея на „МАЛПЕТ-217“ ЕООД ще доведе до създаване на компания за микроелектроника във Видин. „Реализиране и предлагане на пазара на предприемачески продукт устройство за отдалечено управление на рестарт и USB порт и мониторинг на сървъри“ е проектът на „НАДКАМ-1965″ ЕООД. „Насърчаване развитието на Ню Дженерейшън Артс ЕООД“ на едноименната фирма ще позволи развитие на нова и перспективна пазарна ниша-професионално заснемане, излъчване на живо и производство на видео съдържание за отразяване на малки събития с ограничени бюджети“, каза Цветомир Ценков. Той изброи и другите покти –  „ПОН Системи” ЕООД ще произвежда оптични мрежови крайни устройства (ONU) и кабелни системи за телевизионен сигнал с приложение при изграждането на пасивни оптични мрежи (PON); „Развитие на ново микро предприятие за производство на нов продукт – “Lafayette” за автоматизирано приемане на поръчки в заведения за обществено хранене, произведен и функциониращ в смарт среда“ е проектът на „Лафайет 2018“ ЕООД; „ЛЪЧЕЗАРА ТВ“ ЕООД ще стартира производство на филми, телевизионни предавания и видеопродукция; С проект „Насърчаване на предприемачеството в Брегахим“ едноименната компания в с. Чупрене ще реализира предприемаческа идея за производство на миещи и почистващи препарати за масова и професионална употреба.

Според Ценков процедура „Насърчаване на предприемачеството“, приемът по която се състоя миналата година, предизвика изключително голям интерес сред потенциалните бенефициенти. За да повиши още повече интереса и популяризира процедурата, екипът на Областен информационен център-Видин изготви специални информационни материали, отговори на множество въпроси за процедурата на посетителите в офиса, консултира и по телефона и електронната поща кандидат-предприемачите, както и проведе отделно информационно събитие и открита приемна в гр. Видин, в които се включиха десетки участници. Процедурата осигурява между 50 000 и 200 000 лв. на нови и стартиращи фирми, като безвъзмездната финансова помощ (БФП) е в размер до 80 %. Седем от одобрените проекти от област Видин ще получат размер на БФП близък до максималния (между 196 000 и 200 000 лв.), един от проектите получава 152 000 лв.

Анна ЛОЗАНОВА