Ценка Стоянова, Община Дупница: С програмата „Активно лято” целим повишаване сигурността на децата с ранна и интензивна превенция

Радио "Фокус" Кюстендил

Секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Дупница Ценка Стоянова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Госпожо Стоянова, каква програма е изготвила Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, заедно със своите партньори, за децата на Дупница през лятото?

Ценка Стоянова: За поредна година Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Дупница организира такава програма, която сме нарекли „Активно лято”. Тази година програмата има за цел да повиши сигурността на децата чрез широка ранна и интензивна превенция на противоправното поведение. Използваме различни интерактивни подходи, разрешаване на казуси и работа в арт артистични групи и по този начин уплътняваме свободното време на децата през лятото. През целия месец юли се случва това в Дупница, като наши партньори и тази година са центровете за обществена подкрепа – център „Дупница” и „За да има щастие в детските очи”, шахматен клуб „Казабланка”, школа за изкуства „Арт поп”, Исторически музей – Дупница, волейболен клуб „Марек Юнион Ивкони”, градската библиотека при народно читалище „Зора”. Тази година новите ни партньори са Районно полицейско управление Дупница, като те ще представят по интересен начин професията на полицая. Самото мероприятие сме кръстили ”Когато от теб зависи опазването на обществения ред, професия полицай”. Също така наши партньори са дамски спортен клуб „Касиопея”, наш партньор тази година със забавления по зумба и канго джъмп и футболен клуб „Марек 2015”, които предоставят през тези седмици всеки понеделник от 9.00 часа за децата, които истински се интересуват от футбол, демонстрация и тренировка на стадион „Бончук”. Имаме много детски майсторилници, започна с такава нашата програма с Анита Богословова арт терапевт от ЦОП „Дупница” изработихме тениски с активно лято, които смятаме да носим през цялото време, за да се отличаваме.

Фокус: Какви други занимания ще предложите на децата?

Ценка Стоянова: Имаме спортни занимания по футбол, волейбол, шахмат, таекуондо и тенис на маса. Тематични са заниманията „Приятелство и любов”, „Да преоткриеш пирографа”, „Музикалните инструменти”, „Дупнишката шевица”, „Най-веселите истории”, „Детска хоротека”. Както споменах вече имаме детски майсторилници, занимания по приложни изкуства и други.

Фокус: Има ли интерес от страна на децата, какво е впечатлението на родителите?

Ценка Стоянова: Всяка година се стараем да сме все по – атрактивни и забавни, харесва се на децата и предполагам, че щом се харесва на децата, и родителите са доволни. При факта, че виждаме колко много дечица посещават нашите мероприятия.

Фокус: Тази година сте издали и специална брошура за програмата „Активно лято”, но на една страница сте поместили и правила за безопасно лято, защо?

Ценка Стоянова: Ние работим в посока превенция и е много важно децата да знаят как да прекарат безопасно тези дни, как безопасно да се движат сами, никога да не влизат в колата на непознат, никога да не казват, че са сами в къщи, да не приемат лакомства от непознати, как може да са по – самостоятелни. Децата трябва да разберат, че колкото и един непознат да им бъде симпатичен, те не трябва да тръгват с него, дори да казва, че е изпратен от техен близък. Казваме на децата, че трябва винаги да споделят с родителите си това, което им се е случило, както и задължително да научат телефонните номера на своите най-близки хора. В този дух са правилата.

Фокус: Тоест, освен със забавленията, вие обвързвате всичко това с тези правила и с един вид обучение за това какво да правят и какво да не правят?

Ценка Стоянова: Да, като превенция и да създават приятелство. Това лято имат за цел да създават приятелства, трайни. До края на месец юли продължават заниманията, предвидени са и през август, но още не е излязла брошурата. Предвидили сме повече спорт през август.

Венцеслав ИЛЧЕВ