Църквата „Св. Теодор Стратилат“ в Смолян ще отбележи храмовия си празник на 8 февруари

Снимка: Архиерейско наместничество - Смолян

Свети  великомъченик Теодор Стратилат е покровител  на храма в смолянския квартал Долно Райково, а паметта му и храмовия празник на църквата, ще бъдат отбелязани на 8 февруари. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. Тържествената св. литургия за храмовия празник ще се отслужи от архиерейския наместник  на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Участие ще вземат председателят  на храма  протойерей  Живко Желев и свещеници от града.

Св. Теодор  е роден град Евхаита /Мала Азия/ в края на 3 век, заслужил да бъде   назначен за стратилат – военачалник, в Ираклия край Черно море.  С добродетелния си живот, мъдрост и храброст бързо станал известен  защитник на християнството, започнал да привлича много жители към вярата в Христа и за свето  кръщение. Поради това претърпял много мъчения и в началото на 4 век бил посечен с меч при император Линикий. Cъщaтa тaя нoщ чуднo видeниe прeдcкaзaлo нa Тeoдoр, чe e близкo врeмeтo нa нeгoвия пoдвиг. Когато се молел,  извeднъж нeбecнa cвeтлинa гo ocиялa и тoй чул глac дa му гoвoри: „Дeрзaй, Тeoдoрe, Aз cъм c тeбe!“ Тeoдoр рaзбрaл, чe cкoрo щe трябвa дa cтрaдa зa имeтo Хриcтoвo и cърцeтo му ce изпълнилo c рaдocт, се посочва в неговото житие.

На олтара  е положена реставрираната храмова икона с изображение на двамата канонизирани войни-великомъченици св. Теодор Стратилат и св. Теодор Тирон, който се чества на 17 февруари. А Тодорова събота т.г. е на 7 март  –  събота, в  първата седмица на Великия пост. Църковното  настоятелство  приканва заедно да почетем паметта му, призовават от Архиерейското наместничество и припомнят, че вярващите знаят, че св. Теодор  Стратилат помага в нужда.