Чавдар Божурски: Заедно с Община Сливен предприемаме мерки за а обезопасяване на рушащите се сгради и спасяване на бившата тубболница

Мерки за обезопасяване на рушащите се сгради и спасяване на бившата тубболница предприемат Областна и общинска администрации в Сливен. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен областният управител Чавдар Божурски.

Сградата на бившата болница е паметник на културата, а около нея са разположени 20 допълнителни сгради. По искане на областния управител специална комисия по разпореждане на кмета Стефан Радев е направила оценка на състоянието на сградите. Според комисията, голяма част от тях или са разрушени или са в състояние, заплашващо от самосрутване.

Нито Областна администрация, нито Община Сливен могат да предприемат мерки за тяхното събаряне, тъй като постройките са собственост на търговско дружество „Белодобробна болница“, обявено в ликвидация от 2010 година. Принципал на дружеството е Министерството на здравеопазването. Ликвидацията на бившата болница не е приключила и до момента поради липсата на документи, уточни областният управител Чавдар Божурски.

Той е поискал от Община Сливен да бъде изменен подробният устройствен план на терена на болницата така, че в него да бъде обособен отделен парцел около основната сграда – паметник на културата, а останалата част да се използва след експертна оценка . Такова изменение вече е направено, но трябва да има и становище на Министерството на културата. „Без тези становища не можем да предприемем нищо „, посочи Божурски.

В момента теренът не се и охранява. Преди това дружеството в ликвидация е имало сключен договор с Общинска охрана, но поради неплащане договорът е бил прекратен, уточни областният управител.

Бившата белодробна болница в Сливен се намира в центъра на града на терен от 28 дка. Самата основна сграда е паметник на културата. Поради лошото и състояние,лечебната  дейност бе прехвърлена в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, а самото дружество обявено в ликвидация.

Людмила ЙОРГОВА