Чавдар Божурски, областен управител на Сливен: Ще се намери решение на проблема със острата миризма в Нова Загора , след като има консенсус между всички страни

Община Нова Загора да бъде включена в националния мониторинг за качеството на въздуха заради силната миризма, която се стеле над града, са поискали на среща при областния управител на Сливен Чавдар Божурски  представителите на инициативния комитет „Нова Загора иска да диша“. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен самият областен управител.

В срещата са участвали представители на Инициативния комитет, представители на фирмата за производство на биогаз, РИОСВ – Стара Загора, Областната дирекция по безопасност на храните, РЗИ – Сливен, и председателят на Общински съвет Нова Загора.

От РИОСВ са съобщили, че през 2020 ще бъде направен мониторинг. Станало е още ясно, че резултатите от 31 направени проверки от компетентните институции, нито една не е показала отклонение от нормите в изследваните вещества. При една от пробите е имало замърсяване с твърди частици, но няма доказателства, че причина за това е инсталацията за биогаз, която работи от 2014 година в Нова Загора.

От фирмата – собственик на инсталацията, са обяснили, че от 1 месец работи биофилтър, но е необходимо време, за да се усети ефектът  от него. Инсталацията за биогаз е първата в страната, в момента тя преработва говежди, птичи и тор от норки. Жителите на Нова Загора нееднократно протестираха, заради острата миризма, която се носи от инсталацията.

„Ще се намери решение на проблема, след като има консенсус между всички страни“, убеден е областният управител Чавдар Божурски.