Чавдар Борисов, Дезинфекционна станция: Тази нощ стартира обработката срещу кърлежи в парковете във Велико Търново

Стартира обработката срещу кърлежи в парковете в старата столица. Дейностите се извършват през нощта, тъй като се работи с нова техника, която е по-бърза и няма техническо време да се информират гражданите. Повече за направеното до момента и за това, което предстои, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с Чавдар Борисов, директор  на Дезинфекционната станция в града.  

 

Фокус: Г-н Борисов, от къде започва обработката срещу кърлежи във Велико Търново, какъв е графикът, по който работите?

Чавдар Борисов: Обработките стартираха от тази нощ. Причината е, че се работи с техника, която е малко по-мощна и работи малко по-бързо, поради, което трудно можем да информираме гражданите. Затова решихме, че е най-добре да се работи в часове, в които вече няма граждани в парковете. Времето вече е топло и хората стоят до късно, сутрин, рано, пък има хора, които спортуват. Поради това започнахме работа късно снощи, около 23.00 часа и продължихме до 06.00 часа тази сутрин. Обработени са половината от парковете на града, другата половина ще бъдат във вторник или сряда вечерта, в зависимост от метеорологичните условия. Смятам, че до сряда, при подходящо време, ще успеем да обработим всички по-големи паркове в града. След това започваме обработката на по-малките междублокови пространства, детски площадки. В детските заведения обработките се съгласуват с директорите, тъй като там е нужда подготовка, децата не трябва да излизат навън и затова по принцип там се прави обработка в петък. Смятам, всички дейности в града ще приключат до края на месеца, при подходящо време.

Фокус:За първи път ли се извършва обработка с новата техника?

Чавдар Борисов: Не, през миналата година също работихме с тази техника, но тогава още не знаехме как ще можем да се справяме, започвахме късно вечерта или рано сутринта, но установихме, че това не е толкова подходящо, защото по това време има все още хора в парковете. Но вече втора година работим с тази техника, тя е най-добрата, която се използва в България в момента.

Фокус:С какво тя е по-ефективна от старата?

Чавдар Борисов: Тя е по-нова, с нея се работи по-бързо, по – силна е като струя на препарата, която се възпроизвежда върху тревата. Наистина, това е най-доброто, с което може да се извършва обработката в момента у нас.

Фокус: Използват ли се нови препарати и да припомни какъв е карантинният период?

Чавдар Борисов: Карантинният период, стандартно, е 24 часа. Реално, не мога да кажа, че  препаратите са нови, но ние се опитваме на всеки две годни да ги сменяме, за да не се получава резистентност на акарите. Затова не смятам, че са нови, но с този препарат, с който пръскаме, работим за пръв път. Той е внесен у нас преди година, от американска фирма.

Фокус: Имате ли някакви съвети към гражданите, ако все пак някой има контакт с тревните площи преди изтичане на карантинния период? Това може ли да окаже влияние на здравето на хората по някакъв начин?

 

 

Чавдар Борисов: По принцип, алергии може да има към всяко едно нещо, включително и към тези препарати. Моят съвет е, ако се получи някаква алергична реакция, която няма как да разберем дали е от препарата или не, просто да се търси съдействие от спешна помощ. При всяка една алергична реакция трябва да се действа по този начин, без значение дали тя е от биоцид или не. До сега не сме имали сигнали за такива случаи. 24 часа е прекалено голям период. Реално, това са бързо – действащи препарати, с по-малко остатъчно действие, така, че не би трябвало да има проблеми, дори веднага да се влезе в тревата. Това са препарати, с които могат да се третират и животни срещу акари, затова те нямат чак толкова сериозно действие върху хората. Въпреки всичко, не е невъзможно да се получи такова нещо.

Фокус: Колко обработки предстоят още до края на лятото?

Чавдар Борисов: По договор с Община Велико Търново имаме две обработки на тревните площи срещу кърлежи и бълхи и четири обработки срещу комари. Това е, което е заложено, но винаги остава уговорката, ако през годината има повече вредители, да се увеличи броят на едните обработки или да се намалят другите. Но като цяло вървим по тази програма вече четвърта или пета година.

Фокус: Кога ще започват пръсканията срещу комати?

Чавдар Борисов: Ларвицидните  обработки се започват още от този месец, но това е началото на сезона, а вече обработката на самото населено място се прави през юни – юли, в разгара  на сезона. Това зависи от метеорологичните условия и наличието на комари. Всяка година е различно, затова и нещата се съгласуват с контролния орган – Регионалната здравна инспекция.

Фокус: Дали вече има информация за ухапвания от кърлежи, тъй като в социалните мрежи вече имаше оплаквания?

Чавдар Борисов: Реално сигналите са от социалните мрежи и обаждания на граждани към Община Велико Търново. Към нас до сега не сме получавали такива сигнали. Обикновено първите кърлежи се установяват от хора, които имат кучета и ги разхождат неокосени площи. Имали сме подобни сигнали и през февруари. Определено вече има оплаквания и то не само при нас, а в цялата страна, но това е нормално, предвид горещото време.

Фокус: Има сигнали, но можем да ги обобщим като единични, не можем да говорим за бум?

Чавдар Борисов: Да, точно така. Сигналите наистина са единични. Дори все още няма изготвени справки от Регионалната здравна инспекция, защото подадените обаждания не са много и се събират в края на месеца. Всичко е в рамките на нормалното за момента.

Луиза ТРАНЧЕВА