Чавдар Минчев, НАМО: Реално „Балкански поток“ е вътрешната мрежа на България за снабдяване с газ

Председателят на Националната асоциация за международни отношения Чавдар Минчев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ:  Г-н Минчев, преди дни министър-председателят Бойко Борисов заяви, че стратегическият диалог България – САЩ е от изключително значение за развитието на отношенията между двете страни. На фона на случващите се събития в какво се изразява според вас този стратегически диалог?

Чавдар Минчев: Аз мисля, че какво представлява стратегическият диалог или по-точно какво мисли г-н Борисов за този стратегически диалог, беше казано по време на неговото посещение в САЩ и срещата му с президента Тръмп. Разбира се, това са диалози, свързани с глобални проблеми, с отбрана, сигурност, икономика, енергетика. И аз смятам, че това е положителна стъпка в развитието на отношенията между България и Съединените щати в съвременната ситуация, която ние всички виждаме.

Водещ: А интересното в събитието от деня е това, че след разговора със зам.-държавния секретар премиерът отива на откриването на първата линия на газопровода „Турски поток“ в Истанбул, където ще бъдат и лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеб Ердоган. Може ли да се балансира между противоположните стратегически интереси на Русия и САЩ и как?

Чавдар Минчев: Аз не мисля, че тук би трябвало да ползваме думата „противоположни“. Да, и Русия, и САЩ имат стратегически интереси в България и в района. От една страна, стратегическият диалог между България и САЩ е насочен към развитие на стратегическите интереси на САЩ в България и на Балканите. От друга страна, „Балкански поток“ или продължението на „Турски поток“, е развитие на интересите на Русия в региона и основен национален интерес на България. Тъй като ние вече знаем, че газопроводът през Румъния и Украйна, който ни снабдяваше, през него вече не минава газта за България, за нас това е жизнена необходимост да си осигурим подхода на енергия към нашата страна. Затова аз мисля, че ние сме задължени и министър-председателят е задължен да намери баланса между интересите на двете велики сили в нашия регион и той това днес ще се опитва да го направи в срещата с пратеника на президента Тръмп г-н Дейвид Хейл и в следобедните му срещи с г-н Путин, с президента на Сърбия и с г-н Ердоган.

 Водещ: А може ли страната ни да бъде санкционирана заради изграждането на продължението на втората линия на „Турски поток“, въпреки че ние го наричаме „Балкански поток“?

 Чавдар Минчев: Аз смятам, че санкциите като политическо действие са невинаги мотивирани от неща, свързани с разума и с логиката. Тоест теоретично винаги можеш да бъдеш санкциониран, особено когато си малка държава, а санкциите ги дават великите сили. Но в случая аз мисля, че това, което вече близо година, ако не и повече прави министър-председателят, той е успял да си осигури едно положително отношение към снабдяването на България с газ. Законно и логично не би трябвало да има някакви противоречия и някакви санкции против „Балкански поток“, или както и да го наречем, няма значение, тъй като реално „Балкански поток“ това е вътрешната мрежа на България за снабдяване с газ.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА