Чавдар Ненов, директор на Общински драматичен театър – Кюстендил: Започваме новия сезон с две премиери

Директорът на Общински драматичен театър – Кюстендил Чавдар Ненов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Ненов, с какво успяхте да изненадате кюстендилската публика за новия театрален сезон?

Чавдар Ненов: Хубавата новина около новия сезон е, че го откриваме не с една, а с две премиери, като съответно една драматична и една куклена. Така че не само възрастните почитатели, а и най – малките почитатели на театъра в Кюстендил, имат възможност да се радват на много представления. Първото беше „Световъртеж” на 28 септември, една прекрасна френска комедия, преводът е дело на Добринка Стефанова, режисурата за трети път в нашия театър работи Владо Петков. Съдейки по тънкото чувство за хумор, което имат французите, по безбройните комични ситуации, очаквани обрати, си мисля че се получи една доста приятна комедия. Ако жителите и гостите на Кюстендил не са успели да гледат представлението в края на месец септември, ще го играем на 10,11 и 12 октомври от 19.00 часа. Ако има интерес сме готови да сложим и няколко представления през ноември, така че да можем да поемем всички желаещи.

Фокус: Разкажете повече за представлението, какъв е актьорският състав?

Чавдар Ненов: Сценографите са Евгени Паунов и Георги Бенгаров. Участват Адриана Петрова, Стела Здравкова, Николай Брънзалов, Бисер Маринов – актьори от Кюстендилския театър и имаме гост за главната роля – Явор Борисов, прекрасен млад актьор от сатиричния театър. Досега не е играл на кюстендилска сцена, така че мисля, че е любопитно на кюстендилската публика да види какво може, а той наистина може много.

Фокус: Казахте че имате и втора премиера, каква е тя?

Чавдар Ненов: На 3 октомври от 19.00 часа ще бъде премиерата ни на новия куклен спектакъл „Златка, златното момиче”. Режисьор е Мила Великова, художествен консултант на представлението е професор Румен Рачев, композитор – Петър Радевски, сценографите и куклите поверихме на Павлина Василева, костюми – Павлина Василева и Катя Хаджийска. В представлението участват Стела Здравкова, Денислава Николова, прекрасно кюсендилско момиче, което е четвърти курс в НАТФИЗ  – Кръстю Сарафов, специалност  „Актьорско майсторство за куклен театър”. Да не пропусна и Кристина Топалова, Георги Маноел Димитров. С едно представление няма да минем – 4, 5, 6 октомври от 10.00 и 11.00 часа ще имаме още общо 6 представления. През месец ноември отново ще го играем. Предстоят едни изпълнени откъм представления месеци. За декември сме подготвили приятна изненада, като в моменнта се договаряме за подробностите, но отново да ни гостува музикалният театър, като това ще бъде своеобразен коледен подарък за почитателите на оперетното изкуство в Кюстендил.

Фокус: Излиза, че през лятото вие не сте почивали и сте подготвяли тези премиери, така ли?

Чавдар Ненов: Успяхме да починем, но беше наистина кратка почивка. През повечето време репетирахме , но не се оплакваме. Успяхме през месец август да излезем в отпуск. От началото на септември възстановихме репетициите, за да можем да излезем с две премиери. Имаме и планувани две изложби, с участието на Евгени Серафимов, повече подробности той ще ви сподели. Те ще бъдат през месец октомври и ноември. От гостуващите постановки мога да издам само първата. Тя е „Жена ми се казва Борис” на театър „Мелпомена”. Това се оказа най – касовото изпълнение за 2016 година. Там са цяла плеяда известни актьори. Те ще бъдат наши гости още през месец октомври.

Венцеслав ИЛЧЕВ