Чавдар Червенков: Над 25 бебета има родени в Смилян, за да запазим младите хора,  се стараем да им осигурим нормални условия за живот на село

Чавдар Червенков – кмет на смолянското село Смилян, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-н Червенков, на 28 октомври Смилян отново ще бъде столица на фасулената фиеста, какво включва програмата и има ли нещо ново, различно от предходните години?

Чавдар Червенков: Смилян си е столица на фасула и без празник, но е хубаво, че правим и празник, посветен на фасула. Тази година е 15-тото издание, а в програмата се включват традиционни инициативи. Има надпревари със състезателен характер, богата  музикално-хумористична програма,  предлагат се ястия от фасул,  а от миналата година правим и раздаваме на гостите курбан за здраве и берекет,  така че всеки при нас е добре дошъл. Смилянци сме гостоприемни и знаем как да посрещаме гости – с усмивка и вкусна храна.

 „Фокус”: А готово ли е вече прочутото пано, което правите от фасул и ще кандидатствате за „Гинес”?

Чавдар Червенков: Уредникът на музея ме е информирал, че трябва още около 1000 човека трябва да минат и да залепят бобче и ще се довърши, като има залепени над 16 000 бобени зърна и като сме готови ще кандидатстваме за „Гинес” с брой участници, участвали в изработването на бобено пано. Самото пано изобразява символите на село Смилян, часовниковата кула и поминъкът на Смилян или всичко това, с което селото е известно.

„Фокус”: Каква е тазгодишната реколта от фасул ?

Чавдар Червенков: Може да се каже средна – нито слаба, нито силна. В началото годината беше много студена и дъждовна, след това настъпи засушаване и като се има в предвид, на какви климатични промени беше изложена, може да се каже, че има нормална продукция – нито слаба, нито силна.

„Фокус”: Предполагам, че това важи и за картофената реколта, така ли е?

Чавдар Червенков: Да, така е и при картофите, но хората предпочитат да отглеждат повече фасул. Картофи засаждат само за лична консумация, тъй като няма пазар за тях, знаете, че пазарите са „наводнени” от евтини вносни картофи.

„Фокус”: Районът е привлекателен и за туристи, каква беше посещаемостта през лятото?

Чавдар Червенков: Много добра. Не знам дали беше заради големите горещини, или заради красивата ни природа, но имаше периоди когато местата за настаняване не стигаха. Всичко беше пълно на 100%. Може да се каже, че летният туристически сезон при нас беше добър. Имаме доста къщи за гости и те бяха пълни.

„Фокус”: Има ли интерес към закупуване на имоти и къщи от българи и чужденци в Смилян?

Чавдар Червенков: Има, но не е такъв интересът, какъвто на нас ни се иска. Имаме един англичанин, който преподава английски език в селото, но говори и български език. Имаме  двама-трима чужденци, но спрямо село Полковник Серафимово, може да се каже, че са малко. Може би те предпочитат повече по-дивата природа в планината и търсят  имоти на такива, докато разположението на село Смилян  отговаря повече за град, отколкото за село. Броят на жителите не отговаря за град, но за наша радост пък тази година в селото се раждат много бебета. Вече сигурно имаме над 25 бебета  и аз се радвам, че младите хора остават тук. Заслужава си заради майките с количките, заради младите хора, човек да се старае да създава условия за нормален и добър живот на село.

„Фокус”: Вие имахте и столетници в Смилян, колко са те?

Чавдар Червенков: Вече няма такива. Останаха двама 95-годишни, столетниците починаха.

„Фокус”: Зимата идва, имате ли притеснение относно пътното поддържане, отоплението в детските градини, училището?

Чавдар Червенков: Нямаме притеснения. Голям късмет изкарахме с тези фирми, които отговарят за зимното ни поддържане. Жителите на селото са доволни от това, че още в пет часа сутринта улиците са почистени, опесъчени и изказваме благодарност към тези две фирми, които съвестно си вършат работата. Нямаме притеснения, освен  ако природата не ни поднесе някоя изненада. Никой не може да се бори срещу природата, но не мисля, че имаме основания за притеснения.  Туристите могат да заповядат и през зимата. Няма да останат разочаровани.

„Фокус”:Кое е основното отопление на хората в селото, събират ли си сами дърва или предпочитат да си ги купят, на какви цени се продават в момента широколистните и иглолистните?

Чавдар Червенков: Основно с дърва и това е нормално, като се има предвид че живеем в планината и икономически по-изгодно ни е отоплението с дърва, токът е скъп. Въпреки, че в последно време има голям дефицит на букови дърва, цената им се вдига от това, но за сметка на това пък цената на пострадалите от корояд иглолистни дървета е ниска. Боровите дърва са по-евтини, особено ако сам си ги добиваш, но не всеки разполага с необходимото време да си добива сам. Вярно, голяма част си добиват, но тези, които работят, предпочитат да си ги купят. Предпочитат да дадат  450 лв. за иглолистни дърва, или 650 лв. за широколистни, такива са цените в селото, които им са достатъчни, за да изкарат зимата.

Даниела БОЙКОВА