ЧЕЗ ЕЛЕКТРО призовава клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични дни

„ЧЕЗ Електро България“ АД призовава клиентите да използват разумно и отговорно Електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. Подготовката за празниците води до значително повишаване на консумацията на ток. Включването на повече и за по-дълго време на електрически уреди за отопление, приготвяне и съхранение на храна, осветление и украса през този период, ще се отрази и върху размера на месечните фактури.

Голяма част от използваните в домакинствата уреди са значителен консуматор на Електроенергия. Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17% от месечното потребление на Електроенергия в едно домакинство.

Готвенето използва много енергия, защото фурната, грилът и котлоните работят при много високи температури. Затова гражданите трябва да избират енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност (А или А+). Използването им може да намали значително сметките за ток.

Прилагането на мерки за енергийна ефективност биха могли да спестят до 20% от разхода за енергия. Съвети за разумно и отговорно използване на Електроенергията са публикувани на корпоративния уебсайт www.cez.bg в раздел „За клиента“, секция „Енергийна ефективност“.

„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите, че е важно при по-дълго отсъствие да изключват уредите от електрическите контакти. Включените в контакта уреди консумират Електроенергия, дори когато са в режим на готовност и реално не се ползват. Изключването им може да намали потреблението и месечната сметка с до 5% и същевременно да помогне за предотвратяването на евентуални повреди.