Четвърти ден продължава борбата с огнената стихия в Кресненското дефиле, около 15 000 дка са засегнатите площи, като опасността остава (ОБЗОР)  

 

Благоевград. Тази нощ пожарът в Кресненското дефиле се е с разраснал с не повече от 200 дка, като това е четвърти ден на борба с огнената стихия. Според директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов ситуацията е оптимистична. Той подчерта, че се работи по двата периметъра. Единият е от страната на Мечкул и надолу, а другият е към Стара Кресна. Огънят е низов и се работи по целия периметър до жп линията.

Началникът на „Националния оперативен център“ към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) комисар Тошко Бързилов каза, че е създадена необходимата организация за ограничаване и ликвидиране на пожара в Кресненското дефиле, като се работи по целия периметър. По думите му гасенето на пожара е продължило цяла нощ и към момента допълнително се вкарват нови сили и екипи.На терен има 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, 85 служители на българската армия, около 130 служители на горското, около 50 души от Регионалната дирекция по горите, служители на Националните паркове „Рила“ и „Пирин“.

На провел се по-рано днес брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че около 15 000 дка са засегнатите площи от пожара в Кресненското дефиле, опасността остава. Загубите, ако трябва да се залесява територията, са около 12 млн. лв. На място работят хора от 5 министерства. Според експерти за 4 дни да се обработи такова голяма площ и да се овладее пожарът е направо геройство. В две от местата има все още огнища, като Радев изрази своите надежди, че днес до края на деня и евентуално утре да останат дежурни, за да доогасят пожара. Радев опрдели, че обстановка е под контрол, като все още има един пожар и разбира се основният пожар, който започна вчера и нямаше връзка с другите. Той е над кривия тунел при жп спирката. По думите на министър Радев два вертолета помагат допълнително.

Екипи на ЧЕЗ Разпределение България, след разрешение от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, извършват обход на всички засегнати имоти и къщи в резултат на пожара в района на Кресненското дефиле. Възстановено е електрозахранването в Сенокос, Мечкул и Ракитна от община Симитли и Стара кресна, община Кресна. Работата продължава в село Ощава и село Милачковци, след което ще бъде възстановено и електрозахранването в тунелите на главния път. Компанията очаква до обяд работата да приключи.

Тази  сутрин беше спряно движението на влаковете по Кресненското дефиле в района на пожара при кривия тунел, като към този час е възстановено. Само два влака сутринта са били засегнати от спирането на движението в участъка – от Петрич за Дупница и от Дупница за Кулата. В района на гарите „Черниче“ и „Кресна“ пътниците са били превозени с автобуси.

Лора КАЛЧЕВА