Четири църкви в Търновска духовна околия отбелязват храмов празник на Гергьовден

Велико Търново. Четири църкви в Търновска духовна околия отбелязват храмов празник на Гергьовден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Църквата в село Вонеща вода, носеща името на Св. Георги, не е действаща, тъй като не е завършена. Миналата година дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет отпусна 10 000 лева за довършителни дейности. С тези средства трябва да се плати поставянето на изолация и обков на кубето, а на върха да се монтира кръст.

Историята на храма в село Велчево започва още през далечната 1875 година, когато селяните начело със своя чорбаджия Ради Николов искали от търновския валия разрешение да построят по-голяма църква, която да задоволи духовните нужди на християните. Търновският валия отказал, но селяните не се отчаяли и се оплакали на русенския валия. Той им уредил ферман за построяване на по-голяма и по-удобна църква. И още същата година се появила днешната църква „Св. Георги“. На освещаването й присъствал лично Русенският митрополит Григорий.

Храмов празник днес има и църквата „Св. Георги“ в село Иванча, построена през  1844 година.

Църквата е село Леденик, носеща името на светеца, е осветен през 1835 година. Тя е една от най-старите във Великотърновската епархия. Изографисана е от Захарий Зограф в периода 1849-1851 година, в ниша на една от стените зад вратата, преди няколко години беше открит четвъртият известен автопортрет на твореца.  По повод храмовия празник тогава, членове от църковното настоятелство и местни жители на село Леденик започват търсене на повече материали за църквата. В процеса на търсенето откриват документи във Великотърновска митрополия, които свидетелстват, че „Св. Георги Победоносец“ е изографисан лично от Захари Зограф. Зад вратата в малка ниша той оставя и свой автопортрет.

Няколко са и църквите във Велико Търново и района, носещи името „Св. Георги“. Те обаче са недействащи храмове и са обявени за паметници на културата. В кв. „Асенов“ в града се намира масивно изградена каменна постройка. Храмът е построен от ктитора кир Параскев и съпругата му Ирина. Издигната е върху основите на средновековна църква, която най-вероятно е функционира през столичния период на Търновград.

Храмът „Св. Георги“ се намира в югозападната част на село Арбанаси. Представлява масивно изградена каменна черква. В този си вид тя е издигната в края на XVII или началото на XVIII в и това се разбира от надпис в наоса, който съобщава кога е приключило зографисването на храма (1709г). При археологически и архитектурни изследвания е установено, че в чертите на сегашния наос е съществувал по-стар храм, състоящ се от олтар, наос и притвор. Издигането му се отнася към втората половина на XVIв, което се доказва от датировката на стенописите в апсидата.

Надежда КРЪСТЕВА