Читалища в Сливенска област посветиха събития на толерантността в обществото

Няколко читалища в Сливенска област бяха домакини на събития, посветени на толерантността в обществото, които се проведоха през месец ноември. Това съобщиха от областна администрация.

Жителите на Твърдица бяха поканени на кинопрожекция в читалище „Св.св. Кирил и Методий”. Те имаха възможност да видят нашумелия български филм „Нокаут или всичко, което тя написа” /2016 г./, който разказва историята за „по-различните” сред нас и нуждата им разбиране.

Дискусии по темата бяха организирани от две сливенски читалища с участието на ученици от града. Читалище „Христо Ботев – 1937” проведе открит урок по толерантност, състоя се и концерт под надслов „Чрез изкуство – срещу агресията”. Читалище „Хаджи Димитър – 1937” бе домакин на кръгла маса „Насърчаване на толерантността и превенция на езика на омразата”.

В две читалища в община Нова Загора – в селата Асеновец и Любенец, имаше фолклорни концерти, посветени на регионалните традиции като част от културното многообразие в Европа.

Инициативите се осъществиха в рамките на Работната програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Те бяха финансирани от правителството чрез областната администрация.