Шестото издание на Биенале на църковни изкуства ще бъде открито тази вечер

Снимка: Архиерейско наместничество - Смолян

Велико Търново. Шестото издание на Биеналето на църковни изкуства ще бъде открито тази вечер в 18.00 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново един от организаторите доц. Миглена Прашкова, която е и ръководител на катедра „Църковни изкуства” към Православния богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Инициатор на този форум са преподаватели от катедра „Църковни изкуства“ към Богословския факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Традиционно в събитието участват художници, които работят в областта на църковните изкуства и са обвързани с богослужебната практика – иконопис, стенопис, мозайка, дърворезба, миниатюра. Тази година се включва и колега, който ще представи богослужебна книга с характерна традиционна кожена подвързия. Стараем се във форума да присъстват всички жанрове от богослужебната практика, тъй като църковните изкуства имат литургичен характер и в известен смисъл те са традиционни, но регламентирани. Тази година във форума участват колеги не само от България, но и от Румъния, Русия, Сърбия, Македония и Гърция. За пръв път има участници от Украйна. Организатори са община Велико Търново, които са най-верният ни партньор при организирането на това събитие, тъй като ни предоставят пространството на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Слава Богу, нашият град се радва на едно от най-хубавите пространства в страната и именно то е предоставено на нас. Партньори са Светата великотърновска митрополия, Съюза на българските художници в лицето на представителството във Велико Търново и фондация „Дякония и мисия“, обясни доц. Прашкова.

Доц. Миглена Прашкова уточни, че основната изложба на Биеналето на църковни изкуства има конкурсен характер и тази година, за разлика от друг път, има няколко награди. „Една от наградите е на община Велико Търново, която журито реши да раздели на две между двама художници – Десислава Гетова от старата столица и Михаил Коман от Букурещ, Румъния. Наградата на Ректора на ВТУ е присъдена за цялостното представяне на учениците от гимназията в Сливен, която е своеобразна връзка между основни, средни и висши училища, подготвящи художници. Клуб „Патриарх Евтимий“ дава награда на иконописеца Йордан Йорданов от Разград за иконата му на Св. Евтимий Търновски. Победителите бяха избрани между 11 номинирани творци – Мариян Костадинов, Гергана Петкова, Красимир Русев, Миглена Прашкова, Владимир Яниф от Украйна, Милица Мишич от Сърбия, Иван Шуманов, Калин Даскалов, Цветелина Максимова, Владимир Аврамов“, каза организатора.

Форумът и експозициите ще останат в Изложбени зали до 16 ноември.

Рени АТАНАСОВА