Шест години затвор за подсъдим, обвинен за смъртта на мигранти от Ирак, потънали във водите на река Дунав

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана съдът е признал за виновен С.М. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, пр. 2, 3, 4, б. „б“, пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 4 от НК. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – София. Съдебното производство е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият М. е признал вината си. За тежкото деяние, довело до смъртта на шестима мигранти в река Дунав, му е наложено наказание от шест години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване. С.М. е бил изправен на подсъдимата скамейка с внесения от прокуратурата обвинителен акт през м. февруари 2019 г.

Припомняме, че в края на м. август 2016 г. няколко семейства иракски граждани пристигнали в гр. Истанбул, Турция. Планирали да преминат последователно през територията на България и Румъния, като целта им била да стигнат Германия. Живеещи там техни близки осъществили връзката им с каналджии, които следвало да ги преведат през границите на отделните държави. С присъединилите се към тях други техни сънародници групата мигранти наброявала общо десет души – мъже, жени, деца. През следващите дни чужденците, със съдействието на каналджиите, стигнали до с. Буковец, област Видин, където били настанени в къща. В нея пребивавали десет дни без да излизат, като изчаквали удобен момент за прехвърлянето им през река Дунав на румънска територия.   Вечерта на 08.09.2016 г. мигрантите били откарани до брега на реката в района на селата Добри Дол и Сливата, област Монтана, намиращи се срещу остров Добрина. Там ги чакал обвиняемият С.М., който със самоделно направена лодка трябвало да превози иракчаните през реката. Нерегистрираното превозно средство имало корпус от стъклопакет с монтиран двигател модел „Ямаха“, с мощност 5 конски сили.

Подсъдимият М., който не притежавал необходимите документи за правоспособност да управлява малък речен кораб, казал на бежанците да се качат в лодката, макар че видимо броят им надхвърлял капацитета й за превоз на пътници. Последвало превозването им в посока румънския бряг. На няколко пъти движението на лодката спирало, както поради спиране на двигателя, така и заради оплитане в рибарска мрежа. Вследствие на неумението на подсъдимия С.М. да управлява добре плавателния съд и претоварването с хора, лодката се наклонила, започнала да се пълни с вода и да потъва. Возещите се в нея се озовали във водите на река Дунав. В този момент се появила друга лодка, управлявана от неустановено по делото лице, което извадило от водата подсъдимия М. Двамата успели да качат в лодката трима чужденци и ги стоварили на брега на остров Добрина. След известно време успели да спасят още един мигрант, когото също оставили при другите. Останалите шестима чужденци потънали. Веднага след това подсъдимият М., заедно с неустановеното лице, се върнал с лодката на българския бряг. Същата нощ той заминал за Сърбия, а от там при свой приятел в Испания.   Останали сами на острова, мигрантите започнали да викат за помощ, като били чути от намиращ се наблизо рибар. Бил подаден сигнал за случилото се и на местопроизшествието пристигнал граничен катер на ГПУ – Видин. След извършен оглед започнало досъдебно производство.

През следващите дни на различни места във водите и на брега на река Дунав били открити пет трупа – на три деца и двама млади мъже, които били разпознати от техни близки. Трупът на двегодишната дъщеря на едно от семействата мигранти не бил намерен до приключването на разследването по досъдебното производство. От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че дете на тази възраст не би могло да оцелее във водите на реката, ако не му бъде оказана незабавна помощ, а такава липсвала. С оглед на теглото на дете на тази възраст, водата бързо би могла да го отнесе на голямо разстояние, а освен това тялото би могло да стане жертва на животни във водата.  Смъртта на шестимата иракски граждани е настъпила вследствие удавяне, след попадането им във водите на река Дунав. Причината за потъването на управляваната от подсъдимия С.М. лодка е претоварването й и липсата на необходими умения за добро управление на плавателен съд.  Осъдителната присъда е влязла в сила.