Шест екипа на Пловдивската пожарна работиха цяла нощ, за да не допуснат разлив на нефтопродукти в река Марица след производствена авария

Пловдив. Шест екипа на Пловдивската пожарна работиха цяла нощ, за да не допуснат разлив на нефтопродукти във водите на река Марица. Това съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив Димитър Бришимов, началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“.
Дежурни екипи през цялата нощ е имало при моста на град Стамболийски, на всички мостове в града и още 20 души на моста на Адата в Пловдив.

„Във вторник вечерта получихме сигнал, че е изпуснато хидравлично масло в канализацията, която води до река Марица, в района на Пазарджик. Забентихме реката пропускайки само слоеве вода от дъното, очаквайки да локализираме разлива и да го съберем и евакуираме от реката“, поясни Бришимов. По думите му обаче до сутринта моста на Адата не е достигнал такъв разлив и не се е наложило да го събират. Проби са се взимали на всеки час. „Вероятно количеството, което е изтекло не са били всичките 600 литра от инсталацията, или те са абсорбирали, докато са стигнали до реката. Дори да са влезнали в реката, те са били малки количества, те са се разсеяли и ние не можахме да ги уловим“, каза още Бришимов.
Пловдивските пожарникари на практика са забентили реката в източната част на града и не са пропуснали количества, които може да са замърсени.

Според Димитър Бришимов няма опасност за реките на Марица и за питейните води на Пловдив. „Дори и да попадне разлив, той ще плува отгоре на повърхността и няма да проникне в почвата през водата“, смята Бришимов. „Въпреки това проби са взети, защото беше опасно за флората и фауната“, поясни той. По думите му на територията на Пловдив не е констатирана измряла риба.

В момента екипите на Пожарната вече не са на място, тъй като река Марица е вдигнала нивото си от дъжда и водата ще разрежда и ще сваля концентрацията на нефтопродукти, ако са попаднали в нея.
Очакват се официалните резултати от пробите.

До разлива се стигна след производствена авария в пазарджишко предприятие и разхерметизирала се преса, от която е изтекло масло.
Цветана ТОНЧЕВА