Шофьор получи присъда от 7 г. затвор, причинил катастрофа с трима загинали на път София-Варна, землището на с.Сопот

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Ловеч. Шофьор получи присъда от 7 г. затвор, поради причинена катастрофа с трима загинали. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Велико Търново.
По обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч осъдиха шофьор, нарушил правилата за движение и допуснал пътно транспортно произшествие с трима загинали. Наложено му е наказание седем години лишаване от свобода, което да изтърпи ефективно и е лишен от право да управлява МПС за срок от десет години. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.
Съдът призна И. Т. за виновен за това, че на 13.08.2017 г., около 15.00 часа на път София-Варна, землището на с.Сопот, Ловешка област, при управление на лек автомобил „БМВ“, нарушил правилата за движение по пътищата, като се движил със скорост от 107,64 км/ч, при максимално допустима скорост от 90км/ч и при изпреварване не осигурил достатъчно странично разстояние между неговия автомобил и изпреварвания товарен автомобил „Мерцедес“, не извършил изпреварването за кратко време и след неосъществяване на изпреварването не се върнал безпрепятствено в напуснатата пътна лента, а последвал удар в товарния автомобил, и по непредпазливост причинил смъртта на трима – И.Ю./28-годишна/, Н. Ю./3-годишен/, Н. Ж. /51-годишна/, и средна телесна повреда на В. Ю. /5-годишен/, като деянието представлява особено тежък случай.
На 13.08.2017 г. обвиняемият пътувал с автомобила си по път Варна-София, като между селата Микре и Сопот, се движи в колона зад товарен автомобил „Мерцедес“. Предприел изпреварване на товарния автомобил, но когато се изнесъл в лентата за насрещно движение, видял, че срещу него се движи лек автомобил „Фиат Мареа“ /управляван от И.Ю., като в него пътували родителите й и двете й деца/. Виждайки идващия срещу него автомобил обвиняемият преценил, че няма да може да завърши изпреварването и решил да се върне обратно в дясната лента за движение. В този момент загубил контрол върху автомобила си и последвал удар с предна част на автомобила в задната част на товарния автомобил. В резултат на удара автомобилът на обвиняемия излязъл извън пътното платно и се обърнал по таван. От удара товарният автомобил станал неуправляем и навлязъл в насрещната лента за движение, като последвал удар между него и идващия насреща фиат.