Ще се проведат тържествено връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2018” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и отбелязване на 139-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков ще участва в церемонията за връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2018” на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров”. Тя ще се проведе от 10.00 ч. на 11 август 2018 г. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна. Дипломи за завършено висше образование ще получат 326 студенти – 280 от образователно-квалификационна степен „бакалавър” и 46 от образователно-квалификационна степен „магистър”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
От 18.00 ч. същия ден в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна ще започне тържеството, посветено на 139-ата годишнина от създаването на Военноморските сили (ВМС). Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще поздравят личния състав на ВМС по повод празника и ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличили се с висок професионализъм при изпълнение на задълженията си и допринесли за издигане на авторитета на военния ни флот.
На следващия ден, 12 август, от 09.00 ч. на Морска гара Варна в чест на празника на ВМС ще бъдат вдигати флаговете на военните кораби и ще се проведе тържественият ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2018” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. В церемонията ще участват заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.
През тази година офицерски пагони ще получат 16 курсанти – 6 момичета и 10 момчета от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” от специализациите „Корабоводене” за ВМС, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС”.
След ритуала по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” военнослужещи от ВМС ще представят елементи от операция по морска сигурност.
Около 11.00 часа на 12 август с военен ритуал ще бъде открита паметна плоча, поставена на стената на Вълнолома на Морска гара Варна от организацията на евреите в България „Шалом” в знак на признателност към варненската общественост и българските моряци.