Юлиян Недев, организатор на Международен салон по подводна фотография във Варна: В изложбата има няколко снимки, които са абсолютен шанс

Радио "Фокус" - Варна, Юлиян Недев

Юлиян Недев, организатор на Международния салон по подводна фотография „Протей“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Организирате за пръв път форум, посветен на подводната фотография, какво може да очаква публиката във Варна?

Юлиян Недев: Това е първият Международен салон за подводна фотография. Подобно събитие не се е провеждало в България досега. 67 известни подводни фотографи от цял свят дадоха свои снимки, за да може да се случи това. В самата служба има отсети 67 от 397 фотографии. Те са в различни категории. Това са широкоъгълна, макро- и концептуална фотография с модели под вода.

Фокус: А има ли сред участниците българи, варненци?

Юлиян Недев: Има българи. Деветима предадоха фотографии за салона, петима от тях влизат и във финалната изложба. Един от тях е варненец, който ще получи награда за концептуална фотография. Това е Тодор Димитров.

Фокус: Докога ще могат да бъдат разгледани снимките от изложбата?

Юлиян Недев: Днес в 19 часа е откриването и награждаването на победителите. Изложбата ще остане в залите на третия етаж на Градската художествена галерия до 22 август.

Фокус: Какви са тънкостите на подводната фотография, които широката публика не познава? Какво е необходимо за една хубава снимка на морското дъно?

Юлиян Недев: Тънкост е това, че в подводната фотография освен добър фотограф, трябва да си и добър леководолаз. Тези неща трябва да се съобразят при самото снимане на различните животни и риби. Да се съобрази къде се намират те. Изисква се по-специфична техника. Апаратът трябва да е сложен в специален бокс, за да издържа на дълбочина. Осветлението е по-различно, което не се използва в конвенционалната фотография.

Фокус: Вие имате ли фаворит?

Юлиян Недев: Да, има няколко фотографии, които са абсолютен шанс да бъдат направени. И просто човекът е на правилното място. Заснел е неща, които се случват много рядко. Или пък, животни, които не показват такова поведение. Има седем-осем фотографии, които са уникални.

Фокус: Дайте пример за такива?

Юлиян Недев: Например има едни малки октоподчета. Всяко от тях е по около три сантиметра. Те се хранят с една медуза и в една от фотографиите се вижда как две октоподчета са застанали върху медузата. Показани са и риби, които, за да привлекат плячката си имат хоботче, което изглежда като рибка. Те го размяткват постоянно и, когато плячката дойде, рибата отваря устата и поглъща цялата.

Фокус: Благодатно ли е за снимане Черно море?

Юлиян Недев: По-скоро не, защото дните, които са добри за снимане са много редки. Това са може би осем – десет дни в годината, в които има прозрачност, няма вълнение и е топло и слънчево.

Фокус: Българските участници снимали ли са в Черно море или са заложили на други морета?

Юлиян Недев: Българските участници, един от тях е снимал изключително и само в други морета. Но Тодор Димитров е снимал в Черно море.

Диана СТОЕВА