Юлия Цанкова, фолклорист: Фестивали като „Фолклорен извор“ дават възможност да се опази всичко онова, което сме наследили и се предава през поколенията

Свищов. Фестивали като „Фолклорен извор“ дават възможност да се опази всичко онова, което сме наследили и се предава през поколенията. Това каза за предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Юлия Цанкова, изтъкнат фолклорист и председател на журито на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, което се провежда в свищовското село Царевец. Според нея трудно успяваме да съхраним българския фолклор в днешно време. По думите й, той се разклонява многопластово в не добри посоки. „Формати като този, който се провежда толкова години в село Царевец, спомага да запазим обредите, обичаите, пословиците, песните, танците. Тук те се съхраняват, показват се, тук се вижда как се пренасят във времето и си мисля, че няма да загине фолклора ни“, сподели Юлия Цанкова. Тя коментира, че „Фолклорен извор“ е един уникален фестивал, в който всеки получава внимание и съвсем свободно показва това, което може. „Аз си мисля, че първите седем години отгледахме заедно това отроче, а то толкова бързо порасна, че се превърна в един Крали Марко. По всякакъв начин, сякаш иска да докаже „Да, това съм аз, вие ми дадохте пътя, но аз наистина вървя много уверено по него и мисля да стигна много далече“. Това е заявката на хората, които идват тук. Всичко това, разбира се, не би могло да случи, това пренасяне на фолклора във времето, тази сигурност и вяра, която изпитваме всички ние, че фолклора ни ще го бъде, ако я няма тази перфектна организация и това, което е много показателно, че кмета на Община Свищов Генчо Генчев и целият екип на фестивала, създават чувството у всеки един участник, че той е важен, че всеки е личност“, допълни тя.
Тя бе категорична, че участниците биват обединени от ценностите, които носи фолклора, които са малко размити в ежедневието ни.  „Тук сякаш има една заедност, онова, което сме изгубили представа как изглежда, тук се вижда, то е като на длан и това лично мен много ме радва“, каза още Юлия Цанкова.
Мария НЕДЕВА