Юлия Цинзова, Столична библиотека: „Библиотека в планината“, ретротрамвай, игри и инициативи ще зарадват малките читатели в Деня на детето

В минутите на предаването обръщаме поглед и към днешния празник – Деня на детето. Какво е предвидила Столична библиотека за малчуганите днес и какви нови инициативи е подготвила културната институция? Повече ще научим от директора на Столична библиотека Юлия Цинзова в интервю за Сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Госпожо Цинзова, какво е предвидила Столична библиотека като събития за днешния ден?

Юлия Цинзова: Добро утро и честит празник на всички деца, родители, баби от цяла България. На 1 юни пред детския екостационар „Бели брези“ в Природен парк „Витоша“ Столична библиотека и Дирекция природен парк „Витоша“ за поредна втора година стартира инициативата „Библиотека в планината“. Посетителите ще могат да прочетат атрактивни заглавия на любими свои книги, както и да получат безплатна целогодишна читателска карта за Столична библиотека. От природен парк „Витоша“ са подготвили изключително интересна програма за малките деца – катерене, занимания в работилници с естествени материали, спортни състезания. Ние участваме с арт ателие и много, много още други интересни занимания за децата. Освен това стартира и нашата програма с попълване с нови книги на мобилните къщички на Дендрариума, детския екостационар „Бели брези“, Момина скала и „Алеко“.

Водещ: Ще има ли нови разкрити пунктове по тази инициатива „Библиотека в планината“? Може ли да очакваме такива?

Юлия Цинзова: Очакваме предложения от Национален парк „Витоша“, тъй като миналата година къщичките се ползваха с огромен интерес, туристите оставаха заглавия, взимаха от предложените от библиотеката и от други туристи, след това връщаха и в библиотеката и получаваха безплатни читателски карти. Надяваме се съвсем скоро да предложим и нови места с нови мобилни къщички и с много нови книги. Вчера купихме книги на Георги Константинов, на Валери Петров със стихове, имаме и много книги за планината, за билките. Така че очакваме и нови мобилни къщички. Освен това продължава кампанията „Пътувай и чети“ на Столична община, Центърът за градска мобилност и Столична библиотека. И днес, и утре влакчето ще върви. В него ще има много книги за децата, подаръци от Столична библиотека и читателски карти, разбира се. Освен това ще има и пунктове, те ще продължават да работят на пл. „Гарибалди“, пред Столична библиотека на пл. „Славейков“ и срещу Университета в градината в парка. Цял ден детският център на Столична библиотека ще бъде пълен с деца, сигурни сме, защото от 11 до 17 часа има няколко изключително интересни инициативи. Сред тях са уъркшоп, писателката Живка Шопова ще представи книгата си „Букви опашати“, гостува издателство „Фънки бук“, книгите „Натисни точката“ и „Много гладната гъсеница“. Освен това имаме изключително интересно събитие да разкажем приказки, интерактивна приказка-игра, „Бел и дъгата“, много, много награди за децата. Наш изключителен партньор е Народно читалище „Петър Берон“, като те откриват в 17 часа в зала „София“ на Столична библиотека изложбата „Планетата на децата“.

Водещ: Очевидно подобни инициативи се радват на голям интерес. Отчита ли Столична библиотека увеличение на регистрираните читатели?

Юлия Цинзова: Разбира се. През последните 3 г. всяка година имаме увеличение на читателите, а те са плод не само на тези кампании, а на много литературни клубове, арт работилници, срещи с писатели. И днес при нас на пункта пред библиотеката ще бъдат писателите Бойко Ламбовски и Анжела Димчева, ще се срещат с посетителите на пункта на кампанията „Пътувай и чети“. На всички други пунктове също ще имаме, на пунктовете на планината е нашият поет Петър Чуков, носителят на наградата за Витоша. Така че, да, нашите читатели вече са 43 хиляди и 500, като почти половината са млади хора, надяваме се да стават все повече.

Водещ: Кой е отговорен за насърчаването на интереса на малките и на подрастващите към четенето?

Юлия Цинзова: Би трябвало да сме отговорни, първо, всички институции разбира се – Министерство на образованието с неговата програма за насърчаване на четенето, Министерство на културата. Столична община е изключително активна в тази посока и разбира се ние като част от програмата на Столична община. Мисля че може още повече. Разбира се участват и много неправителствени организации, но убедена съм, че имаме още много резерви, повече координация на усилията на всички институции и неправителствени организации и разбира се училищата. Ние работим много активно с училищата в София, а трябва да призная, че сме по-активната страна в този процес.

Водещ: Освен днешната празнична програма и инициативата, която стартира за летния сезон „Библиотека в планината“, какви други проекти предвижда Столична библиотека?

Юлия Цинзова: Първо, Столична библиотека продължава кампанията „Зелени пътеки“ към библиотеката, част от която е и тази в планината. Ще продължим през юли и август „Зелената библиотека“ в парковете на София, всяка събота и неделя. Вече определяме местата, където ще бъдем с нашите читатели заедно. Предстоят много срещи с писатели и четения на открито. Продължават нашите литературни клубове. И разбира се винаги има изненада, можем да се включим в някоя кампания или да предложим още нещо ново.

Виктория МЕСРОБОВИЧ