Юрий Асланов: В момента парламентът не е центърът на общественото внимание

Юрий Асланов, собственик и управител на социологическа агенция „Афис“, член на Националния съвет на БСП, в интервю за обзора на седмицата на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Продължава ли да духа вятърът в платната на опозицията или излизането на БСП от парламента работи за ГЕРБ? Питаме Юрий Асланов, собственик и управител на социологическа агенция „Афис“, член на Националния съвет на БСП. Добър ден, г-н Асланов.

Юрий Асланов:  Добър ден.

Водещ: Правите ли анализ във вашата социологическа агенция, измервате ли резултата от излизането на БСП от Народното събрание – след  решението за излизане от 17 февруари насам?

Юрий Асланов:  Да, разбира се.

Водещ:  Какво показват резултатите, какво показват данните?

Юрий Асланов: Към този момент показват сравнително висока подкрепа за това действие, която през последните седмица леко спадна след изявлението на президента, но тя остава висока. В смисъл подкрепящите това действие от страна на опозицията са приблизително два и половина пъти повече отколкото противниците. В това число действието се подкрепя и от потенциални гласоподаватели на управляващите  партии в правителството. В смисъл предимно от гласуващи за партиите от коалицията Обединените патриоти, в която не е ясно какво се случва в момента и то не може и да се измери. Защото всеки ден излизат противоречиви изявления и новини на тази тема.

Водещ: Остават ли изравнени силите между двете водещи партии на ГЕРБ и БСП, както показват данните на вашата агенция още от края на 2018 г. и които бяха потвърдени при последното ви проучване на 23-ти януари?

Юрий Асланов: Приблизително да, но лекото предимство на БСП се увеличава през този месец, което е свързано не толкова с ръст на подкрепата за БСП, колкото с продължаващия спада в подкрепата на ГЕРБ.

Водещ: Продължава ли да духа вятърът в платната на опозицията?

Юрий Асланов: Обективно, да. Разбира се,  отговорът на този въпрос зависи от много неща. Най-вече от продължението на сагата с промените в Изборния кодекс, ситуацията в парламента, но и ситуацията извън парламента. Навлизаме в цикъл на политически турболенции, които са породени не толкова от вътрешни фактори, колкото от неизвестността за посоката, в която се движи светът и особено нашият континент в навечерието на наближаващите избори за Европейския парламент, в навечерието на напускането на Великобритания и излизането й от ЕС. Малко или много това, което ще се случи в края на месец май в Европа, то не може да не получи отражение и в България. При всички положения ще го има. И, разбира се, силно отражение ще има, ако резултатът тук в България за изборите за Европейски парламент може да бъде оценен като изненадващ. Това ще промени както посоката на политическия процес, който ще бъде под напора на нови фактори от външно и от вътрешно естество. И да не забравяме, че в края на годината следват и местни избори, които от гледна точка на основните политически играчи дори са по-важни. Няма как и да не повлияе на представянето на водещите партии на тези избори.

Водещ: Казахте, че резултатите от вашите последни проучвания показват, че подкрепата към БСП за излизането й от парламента спада след изказването на президента.

Юрий Асланов:  Не, не казах такова нещо.

Водещ: Намалява?

Юрий Асланов:  Подкрепата за БСП не намалява. Тя остава на същото ниво, подкрепата за ГЕРБ продължава да спада, но леко е спаднал делът на привържениците на това действие, излизането от парламента, без това да се отразява на подкрепата за БСП.

Водещ: Двата процеса са различни. Добре, но мнозина приеха, че изказването на президента е вариант на алиби БСП да се върне в парламента.

Юрий Асланов: Може, аз чух много коментари по тая тема. Част от мненията са взаимно изключващи се, полярни, противоположни. Всъщност е трудно към този момент да се прецени, какво продължение ще получи действието като отражение върху общественото мнение. Повтарям, че до този момент БСП печели от това крайно, радикално действие, разбира се, но има и нещо друго, че след призива на президента опозицията да се върне в парламента, за да подкрепи неговото вето, от гледна точка на БСП това действие като че ли се обезсмисли предвид на предварителните изявления и потвърдени във вчерашното гласуване в парламента от страна на ГЕРБ, че те ще отхвърлят ветото. При това положение наистина стана безсмислено връщането в парламента, предварително обречено. Тъй като ако беше подкрепено ветото на президента, това устройваше БСП напълно и нямаше логика тя да не го подкрепи, ако не бяха тези декларации от страна на ГЕРБ и пак повтарям, потвърдени и чрез гласуване вчера в парламента. Защото ако беше неприето ветото на президента, това изпълняваше всички поставени условия от страна на БСП за отмяна на поправките в изборния кодекс.

Водещ:  Г-н Асланов, в проценти как измервате ръста на подкрепата за БСП днес?

Юрий Асланов: Ръст на подкрепата за БСП спрямо предходния месец януари няма, има продължаващ спад в подкрепата на ГЕРБ, поради което предимството на БСП леко е нараснало за последния месец.

Водещ: Какво имате предвид в „леко нараснало“? В проценти – 1, 2, 3, 5?

Юрий Асланов: В момента ние измерваме около 30-процентни пункта преднината  на БСП към този момент. Разбира се,  с цялата условност на възможната статистическа грешка в доверителните интервали. Ние регистрирахме изравняване на силите още през ноември миналата година и оттогава досега процесът се движи по-скоро без някакъв много съществен ръст в подкрепата на БСП, но продължаващ спад в подкрепата на ГЕРБ. Това като че ли се оформя като трайна тенденция и ще продължи.

Водещ: Може би, това е и част от стратегията на БСП: ако не може да вдигне своя процент, да ерозира влиянието на опонента?

Юрий Асланов: Не знам, дали това може да се нарече стратегия, защото този процес не е в ръцете на БСП, а на ГЕРБ. Онова, което правят, очевидно им носи повече негативи, отколкото позитиви. Но в края на миналата година се забеляза и известно възстановяване на част от загубената през последните десетина години периферия на БСП, защото голяма част от анти-ГЕРБ настроените избиратели, а те са вече голямо мнозинство, близо 70%, започват да припознават БСП, макар и много слабо на този етап, като възможен инструмент за протестно-наказателен вот срещу ГЕРБ. Тоест БСП може да получи подкрепа, възможност да започне да получава подкрепа и от страна на избиратели, които не са нейни традиционни фенове, а даже обратно. Но чрез нея като че ли декларират желание по-скоро да накажат ГЕРБ. Това също е в полза на БСП като тенденция. Тези избиратели очакваха появата, ако трябва да бъдем откровени, на нов проект. Тъй като той не се състоя, не се появи, на терена те не виждат нищо по-голямо от БСП срещу ГЕРБ и започват лека-полека да се питат дали да не се пренасочат в последния момент натам.

Водещ: Как ще продължи излизането на БСП от парламента, тоест стоенето на БСП вън от парламента? Те дали ще се върнат при удобен случай, или ще опитат радикализация?

Юрий Асланов: Аз подчертах вече, че не знам как ще продължи и е много трудно да се прогнозира това. Защото ситуацията ще се отразява на масовите нагласи и настроения под напора на множество фактори. В това число и независещи нито от ГЕРБ, нито от БСП. Оттук нататък като че ли ще бъде по-важно  не толкова какво се случва в парламента, който и без това не се ползва с особен авторитет и доверието в него мисля, че е пословично ниско в момента, а по-скоро хората не се интересуват чак толкова, какво се случва в парламента. Може би и затова толкова е висока подкрепата за това действие, наречено напускане на парламента. Просто защото хората като че ли намразиха парламента и онова, което се случва вътре. Но по-важно е според мен, какво ще се случи извън парламента. Ако напрежението продължи да се покачва поради общото политическо напрежение, това ще изостри кризата, в която сме сега, и може да я превърне в обща политическа.

Водещ: Обаче ако не се изостри напрежението и ГЕРБ по някакъв начин съумеят въпреки игрите на кворума да се задържат в парламента и да вършат  работа, БСП няма ли да се постави в изолация?

Юрий Асланов: На пръв поглед БСП и сега изглежда, че е в изолация.

Водещ: Да, така е.

Юрий Асланов: Защото от парламентарно представените политически сили тя е единствената опозиционна формация, другите са вътре в парламента и подкрепят правителството. Но това е на пръв поглед, защото пък подкрепата за БСП не намалява, дори както отбелязах, леко се покачва, което означава, че в обществото оценката е по-различна от тази на политическите елити.  И това в крайна сметка ако доведе разликата до по-чувствителни нива, макар че към този момент силите са изравнени и ако днес, условно казано, се провеждаха тези избори за Европейски парламент, двете партии щяха да получат равен брой евромандати. Ако тази разлика се увеличи до по-чувствителни нива, това може да се възприеме от обществото и като изненадващ резултат, защото към този момент никой не очаква, макар да го желае, макар много хора да го желаят, промяна на статуквото. И както казах, в зависимост от този резултат, и в България, както и в Европа като цяло, ако има такива изненади, не само у нас, това ще тласне политическия процес в нова посока след изборите.

Водещ: Едно любопитно изследване от Европейския парламент бе публикувано.

Юрий Асланов: То не е изследване. То се базира на някакви сравнени данни от националните изследвания?

Водещ: Прогнози, да.

Юрий Асланов: В това число забелязах, че и наши данни са цитирани през миналия месец. Това не е изследване. Това е някакво наблюдение. Не мога да кажа и по каква методика се прави, за да преценявам. То показва моментни настроения в отделните европейски страни на базата на проучвания като нашите от тези, които, на наши изследвания и на колеги от сродни агенции във всички европейски страни. Пак казвам, това не е изследване. То няма претенция за точност, дори и прогноза не е.

Водещ:  Според това наблюдение БСП и ГЕРБ ще имат по равен брой евродепутати.

Юрий Асланов:  Към този момент това е самата истина. Към този момент това е така, мога да го потвърдя, че към този момент така изглеждат нещата, да.

Водещ: Какво може да обърне нагласите в една или в друга посока? Тоест какво би могло да вдигне ГЕРБ или какво би могло да вдигне БСП?

Юрий Асланов: Всичко, което ще се случва, пак подчертавам повече извън парламента, по линия на правителство, действия на правителството и на други места, отколкото в самия парламент. В момента парламентът не е центърът на общественото внимание.

Водещ: Като ви слушам, разбирам, че вие не споделяте коментарите на ваши колеги, че БСП е в момента в безтегловност. Вън от парламента е, но не знае какво да прави.

Юрий Асланов: Не, не. Не ги споделям. Както не споделям и оценките на други колеги, които казват, че БСП е достигнала електоралния си таван, защото ние много пъти през годините сме виждали толкова внезапни обрати, при това в такава близост до очаквани събития, избори, че такова понятие таван няма. Всичко може под напора на събития, които не можем да предвидим в момента, или в резултат на извънредни ситуации да се преобърне съществено.

Цоня Събчева