Юрий Асланов: Поуката от евровота в неделя е, че няма предварително спечелени или предварително загубени избори

Юрий Асланов, член на Националния съвет на БСП, управител на социологическа агенция „АФИС“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Какви са изводите и поуките след евровота? Защо БСП не успя да мобилизира недоволството в наказателен вот, а се стигна до антивот? Въпросите са към Юрий Асланов, член на Националния съвет на БСП, управител на социологическа агенция „АФИС“. Изненада ли ви решението на вашия лидер Корнелия Нинова вместо предсрочни парламентарни избори да предизвика предсрочни партийни?

Юрий Асланов: Честно казано да, макар че още не разбирам, каква е идеята. Защо точно това, защо точно сега. Но както и да е. Може би във вторник, на Националния съвет ще се проясни ситуацията, ако се получат някакви обяснения.

Водещ: Това не е ли по-елегантен начин да се даде оставка?

Юрий Асланов:  Не, аз мисля, че това не е подаване на оставка. Оставка или се подава, или не се подава. Това е някакъв начин да се намали напрежението, възникнало след поредната загуба, която загуба е по-болезнена от всички досегашни, защото не беше предизвестена. В крайна сметка поне допреди месец нещата изглеждаха другояче. ГЕРБ беше в много трудна позиция на тези избори. ГЕРБ постигна най-ниския си резултат в неделя в номинално изражение и очевидно можеше да бъде победена. И ако има заслуга за победата на ГЕРБ, то тя не е на ГЕРБ и на Бойко Борисов според мен, както се изтъква, а е по-скоро на БСП.

Водещ: Къде БСП се провали на тези избори? Защо изгуби спечелен вот?

Юрий Асланов: Според мен, защото на финалната права на кампанията, както се е случвало и друг път, БСП забрави, че има най-добрата предизборна платформа. Нито една друга партия нямаше толкова добра и цялостна платформа. Имам предвид документа „Визия за Европа“ – по признание на всички. Това нещо беше метнато в коша и по време на кампанията БСП реши да приеме друга форма на разказ на ситуацията, който разказ на база на предишното говорене и на база на игнорирането на документа, на платформата, с която тя формално се яви на изборите, метафорично може да бъде описан по следния начин – тя забрави, че много дълго време образно казано – на европейска тема е разказвала на хората, че слънцето е много вредно, а по време на кампанията ги караше да ходят на плаж. Естествено, че нямаше как да се получи това и хората приеха алтернативата на ГЕРБ на този разказ, който също беше на примитивно ниво „Тук едни пари ви докараха от Европа, ето, ние построихме заводи“, но като че ли прозвуча по-достоверно в очите на онези, които живеят по-добре, по-малко са критични към ситуацията, тези, които гласуваха в неделя всъщност. Защото гневните, недоволните, критичните към положението у нас, като изключим твърдите агитки на основните ядра, те не гласуваха.

Водещ: Г-н Асланов, не се ли фокусира прекалено силно върху корупцията БСП в тази си кампания като обаче не успя да систематизира случаите на корупция, тежките практики, пораженията от това явление и най-вече тези, свързани със злоупотребата с европейски средства? Това някак не стана ясно, доста разпиляни бяха представените случаи.

Юрий Асланов: Аз не мисля, че има малко или голямо фокусиране върху корупцията. Корупцията си остава основният и най-големият проблем на нашето общество, първоизточникът на всички останали проблеми от проблемите с образованието, здравеопазването, икономиката и всичко останало. Така че няма почивни дни за битката срещу корупцията и не може да има паузи. Тук не става дума за това, кой какво осветлява от корупционните  практики. Става дума за това, че в неделя не се провеждаха парламентарни избори, които обикновено разпределят реална власт и от които зависят и нещата и посоката на нещата в България. Това са едни специфични избори. Ние не ги провеждаме за първи път и много добре знаем, в какво е тяхната специфика. И трябваше да има друг поглед, обърнат в друга посока от гледна точка на всички онези, които вписват бъдещето си и го свързват по някакъв начин с проблемите на ЕС и мястото на България в Европа. Точно тези хора, които излязоха да гласуват, те имат своите притеснения от гледна точка не на нещата в България на тези избори, а от гледна точка на развитието на нещата в Европа. Те гласуваха. Оставям в скоби и подчертавам – извън твърдите ядра на основните партии, които все пак гласуваха. Тук е точно. Ако има някаква слаба утеха, това е, че БСП увеличи с 1 брой своите мандати в ЕП и номинално малкото добри резултати са на фона на катастрофалния резултат, който получи през 2014 година на европейските избори. Но тъй като, подчертавам – БСП не за първи път се явява на европейски избори – много добре знае, че хората, които я следват на парламентарни или други избори, където се разпределя реална власт и се решава посоката, в която се движи България, на европейски избори обикновено не гласуват. Към тях тя не отпрати никакви послания.

Водещ: Кой е виновен за това? Чия е отговорността?

Юрий Асланов: Този въпрос вероятно има много разтеглив, обтекаем отговор, защото очевидно тепърва ще се говори, чия е отговорността, но разбира се не може да се вменява отговорност на редовите членове и симпатизанти и на структурите, които очевидно са си свършили работата, защото е ясно, че цялото най-вярно и твърдо ядро на партията вчера я е подкрепило. И очевидно отговорността трябва да се търси в тези, които са взимали решения за кампанията. И е ясно, че тез решения са били грешни.

Водещ: И пак стои въпросът, г-н Асланов, защо БСП не успя да мобилизира недоволството в наказателен вот?

Юрий Асланов: Вече казах причината. Недоволството може да се мобилизира и трансформира в наказателен вот, както се е случвало много пъти по други повод, на други по характер избори, на които се решава посоката, в която ще се развият нещата тук в България. Това не бяха такива избори. Просто за пореден път БСП не отчете спецификата на тези избори, наречени европейски, особено в контекста на изключително сложната и неясна и вероятно ще продължава да се усложнява ситуация в общ европейски план.

Водещ: С какво си обяснявате ниската избирателна активност?

Юрий Асланов: Аз си го обяснявам с това, че проследявайки профила на гласувалите вчера, това са по данни на проведения от нас екзитпол, това са по принцип хора, които са по-икономически активни, живеят по-добре от средното, по-заможни са, по-високо образовани. Те са по-интегрирани в ситуацията и има какво да губят. Очевидно е, че всички останали, които са дезинтегрирани, голяма част от българското общество е изключено дори от големи икономически и социални системи, те започват да се чувстват вече дезинтегрирани и в политически план и това е проблем, който наистина трябва да сигнализира за много тревожна тенденция и той няма как да прикрие общото разочарование или общия пасивен протест не срещу определена партия, а срещу всички партии. И аз се страхувам, че може да се трансформира в недоволство и съпротива срещу цялата политическа система. Това са хора, които не признават тази политическа система като работеща за тях. Те са убедени, че тя работи само за определен кръг привилегировани части от обществото и е ясно, че не виждат смисъл и от активно участие в политиката, защото са убедени, че тази политическа система ще възпроизвежда едни и същи зависимости, едни и същи привилегии, един и същи посоки  на развитие.

Водещ: И едни и същи богопомазани?

Юрий Асланов: Да. Това е нещото, което трябва да ни безпокои като общество, защото в един момент това може да постави под въпрос и демократичния характер на системата, защото е по-лесно да се бориш за хляба си, отколкото за свободата си.

Водещ: Г-н Асланов, тези 70% негласували българи не представляват ли сериозен електорален резерв? И то за друга партия, която е различна от сега съществуващите?

Юри Асланов: Аз съм много далеч от такива примитивни определения. Те не представляват ничий резерв, те са ничий резерв. Те са граждани на една страна, които искат по-честни решения и по-справедливо управление, по-добро управление и политиката да се прави по друг начин, а не както се прави сега.

Водещ: Казахте, че ГЕРБ не са спечелили изборите, заради Борисов, а заради факта, че БСП са ги загубили?

Юри Асланов: Не, разбира се, че са ги спечелили.  ГЕРБ са формалният победител. Ако трябва да бъда честен има други неформални победители, които получиха резултат над очакванията на всички ни и на себе си дори като ВМРО и като „Демократична България“, като екзотичният казус „Иванчева“, който е специфичен протестен вот, той трябва тепърва да се рачете правилно, защото е вот на много високо образовани хора, предимно от столицата. Може би е вот и срещу други неща в нашето общество като безобразията в съдебната система или неработещата съдебна система и прочие, и прочие. Има разбира се безспорно формален победител, това е партия ГЕРБ, която, пак казвам, получи най-ниските си досега резултати и все пак победи. Победителят си е победител, губещият си е губещ. Но все пак има и други неформални победители, които се представиха над очакваното.

Водещ: Можем ли да кажем, че тези избори са спечелени от средния чиновник и са загубени от средния българин?

Юри Асланов: Те са загубени от средния българин, безспорно. Средният чиновник, разбира се, че има една доминация, особено от служителите в публичния сектор, не в частния. Тук пак се позовавам на данните от нашия екзитпол, в които по-голямата част от служителите в публичния сектор, това са държавна и общинска администрация, са подкрепили ГЕРБ. Това е обяснимо, не може да се интерпретира или обяснява с купен вот или заплахи, просто хората са поставени в зависимост, ГЕРБ е техният работодател или поне те така го възприемат и то от доста години, от 10 години и се страхуват от политически промени, за да не загубят службата си, образно казано. Но не е чак толкова безапелационно, защото една голяма част от служителите в публичния сектор са гласували за друга партия и процентът не е малък, близо 40%, но безспорно 60% по-голямата част са се застъпили за партия ГЕРБ. И то може да се обяснява, по начина, по който и аз се опитах да го обясня.

Водещ: Т.е. хората не са гласували за идеи, а за джоба си?

Юри Асланов: Да и това е чисто рационален вот и на други избори го наблюдаваме като явление. Ще го наблюдаваме в много голям мащаб, със сигурност и на предстоящите местни избори – там, където партия ГЕРБ е по-пряк работодател в много населени места и е поставила хората под различна форма на зависимост, особено в малките населени места. Но пак казвам, начинът по който се развиват нещата в България, аз лично имам чувството, че в един момент ще е поставен под въпрос и демократичния характер на политическа система.  Защото ако тази тенденция вземе връх и започне да доминира като политическа нагласа – хората, които  гласуват по джоба си, а не за идеи, тогава и демократичната система ще загуби смисъл.

Водещ: Какви са изводите и поуките след този вот?

Юри Асланов: Изводите са в много посоки и аз не бих искал набързо да импровизирам и да ги обобщавам. Поуките са, че няма предварително спечелени или предварително загубени избори. Това е основната поука, която трябва да знаят всички, че за десет дни или за две седмици всички обществени нагласи могат да се обърнат съществено, както и се случи в последните две седмици на предизборната кампания и да произведат резултат, който е неочакван за всички.

Водещ: БСП ще успее ли да се изгради като алтернатива на сегашното управление?

Юри Асланов: БСП е алтернатива на сегашното управление, въпросът е дали БСП ще успее да обясни и да предаде на достоверен език и по достоверен начин на едно мнозинство от хора, че тя е разумната алтернатива.

Водещ: Но не я разпознаха на този вот.

Юри Асланов: На този вот, очевидно не.

Водещ: Какви са измеренията на кризата в партийната система, за които говорихте досега?

Юри Асланов: Кризата в партийната система е много дълбока и тя не е от вчера, не е от вчерашния изборен ден, те е отдавна. За това са предупреждавали много пъти изследователите и наблюдателите. Тази криза ражда дълбоки деформации, които се повтарят и възпроизвеждат по идентичен начин и от доста време раждат и рецидиви, тъй като прекалено дълго една и съща партия в продължение на повече от десет години или в продължение на десет години по един и същи начин, вулгарно казано, настъпва  мотиката и по един и същи начин се измъква от ситуацията, без да променя нищо.

Цоня Събчева