Юрий Асланов: Резултатите от първия тур на местните избори не вещаят правителствена криза

Юрий Асланов, член на Националния съвет на БСП, управител на социологическа агенция „АФИС“, в интервю за Изборното студио на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Влиза ли в мача на местната власт БСП и тръгва ли да излиза от него ГЕРБ? Въпросът задавам на социолога Юрий Асланов.

Юрий Асланов: Нито едното, нито другото е вярно, защото тези две партии не са излизали от мача. Но като че ли резултатът остана предишният, генерално. Разбира се, има много начини да се интерпретира този резултат. Предполагам, че от БСП ще твърдят, че са повишили своя резултат спрямо предишния, който беше своеобразно дъно за тази партия, това беше най-слабото й представяне на избори. ГЕРБ ще акцентират на това, че остават първа политическа сила, макар че и тяхното влияние е сериозно оспорено в местната власт, ако се съпостави с предишното им постижение. Истината е, че тези избори като че ли затвърдиха статуквото и най-важният въпрос – дали този изборен резултат вещае правителствена криза, отговорът е категорично не.

Водещ: Господин Асланов, фактът, че ГЕРБ печели само в няколко големи градове на първия тур, а в останалите отива на балотаж, какво говори за потенциалните политически възможности в България за близките години?

Юрий Асланов: Говори за това, че масовите нагласи се ориентират към оглеждане, към търсене на алтернатива. Алтернативи има и сега, обаче нито една от тях не е припозната като приемлива. Търси се алтернатива на ГЕРБ, явно има умора от дългото присъствие на ГЕРБ във властта и се търси нещо ново. Но на тези избори като че ли гражданите не можаха да го видят.

Водещ: Защо не можаха да видят алтернативите нито в ляво, нито в дясно? Ето, госпожа Манолова, която се появи като независим кандидат, но все пак идващ от левицата, Борис Бонев, също независим кандидат, се определя като дясно мислещ човек. Те бяха забелязани без да се наложат. Защо?

Юрий Асланов: Всички те са видени като алтернатива, но пак казвам, не категорично и не масово разпознати като приемливи алтернативи, като безспорни алтернативи. Защото, ако беше така, те щяха да получат много по-категорично изразен резултат. За Манолова още е рано да се дават прогнози. Предстои седмица, в която може да се случи всичко и нищо, разбира се. Това не е някаква чутовна дистанция, както има в някои други градове, която не може да бъде преодоляна.

Водещ: 40 000 гласа са, както твърдят. Лесно ли е да бъдат наваксани?

Юрий Асланов: Няма значение, че са толкова. Ние сме били свидетели и на по-съдбовни обрати, дори фантастични обрати на местни избори, и то в големи градове. Всичко е възможно да се случи, разбира се и нищо, както казах. Но наистина на много места, на които ГЕРБ миналия път спечели още на първия тур, сега е принуден да отиде на балотаж, макар и с нелоши позиции на повечето места. Разбира се, лидерството на ГЕРБ, за разлика от 2015 година, когато беше доста категорично изразено, сега е оспорено на редица места, не само от БСП, а и от други формации, а в малките и средните общини, дори от непознати местни коалиции и политически формирования. Пак казвам, генералният извод е, че наистина започва оглеждане за други алтернативи, за нови проекти, за нови лица. И може би в следващите години ние ще наблюдаваме такъв процес на размествания в политическата система, докато се избистри някаква картина на по-категорично изразена и масово позната алтернатива на ГЕРБ. Но очевидно в днешните участници в надпреварата българският избирател като че ли не видя такава.

Водещ: Като политическо съдържание каква трябва да бъде алтернативата на ГЕРБ?

Юрий Асланов: Всеки човек сам по себе си си превежда по много различен начин от останалите отговора на този въпрос. Затова като че ли по принцип стои този проблем на теоретично ниво, на което ще се стигне до практическия смисъл. Не всички от тях биха разпознали една и съща алтернатива. Предполагам, че навлизаме в дълъг период на трайни разстройства в политическата система, защото, освен всичко останало, днешните избори показаха и колко е дълбока кризата в партийната система.

Водещ: Невисокият процент гласували – 40-45%, който е идентичен с този от местните избори през 2015 не показва ли и политически застой?

Юрий Асланов: Това вече е типична активност в България, за съжаление, тази невисока и спадаща непрекъснато активност, която показва колко е дълбока дистанцията на отдалечаване на хората от властта и от политиката изобщо. И потвърждава онова, което казах – че хората разпознават в действащите политически лица все по-малко носители на онова, което би ги накарало да гласуват и да се чувстват лично ангажирани в политически проекти и решения.

Водещ: След тези избори и най-вече след балотажите, действително ли няма да започнат някакви трусове във високите етажи на властта и на политиката?

Юрий Асланов: Честно казано, не намирам логика в подобно очакване. И аз лично не очаквам такива. Не бих се учудил, ако третото правителство на Борисов довърши пълния си мандат.

Водещ: В БСП ще има ли някакво обмисляне за политическото ръководство на партията?

Юрий Асланов: О, не знам. Трябва да питате ръководството.

Водещ: Въпросът ми е, дали няма да се потърси политическа отговорност, защото да, добри са резултатите, нелоши, но пък няма тяхна материализация – сиреч няма кметове.

Юрий Асланов: Не знам, какво ще се случи. Пък и какво значи да се търси политическата отговорност? По правилата, общовалидните, стандартните, то си има име – поема се отговорност чрез оставка. Но аз не очаквам такова нещо. Корнелия Нинова още преди изборите каза, че няма да подаде оставка при лош изборен резултат. А дори и да я подаде, ние горе-долу знаем, какво следва. Така че ще има едно втвърдяване, една игра на инат, и едно замерване с цифри да се докаже колко по-добър е резултатът от предишния. Предполагам, че така по някакъв начин ще бъде завоалиран разговорът за политическата отговорност.

Водещ: Втвърдяването в политическите водещи партии няма ли да провокира по някакъв начин и появата на алтернативата?

Юрий Асланов: Със сигурност да. Умората от всички познати играчи е обща, тя се усеща. И в крайна сметка то ще избие на някое криво място, в припознаване на нов политически проект, който за малко ще се появи, ще блесне и ще залезе бързо. Но, така или иначе, хората до такава степен са омерзени от начина на правене на политика, че те не очакват от действащите  играчи тази промяна, която жадуват всички.

Цоня Събчева