Юрий Асланов, социолог: Вотът на недоверие засили политическата криза, в която правителството изпадна заради водната криза и екологичните проблеми

Социологът Юрий Асланов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: БСП започва коалиции с парламентарните групи за четвъртия вот за недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Поредният вот за недоверие е за провал на правителството в областта на околната среда и е свързан с водната криза в Перник и сагата с боклука. Ще успее ли вотът на недоверие на БСП, коментираме със социолога Юрий Асланов. Г-н Асланов, безотговорно поведение ли е вотът на недоверие, както твърдят от ГЕРБ?

Юрий Асланов: Не, не разбира се. Вотът на недоверие е много важен инструмент в конституционната практика и парламентаризма, защото предоставя инициативата на опозицията. И независимо че досега никога не се е увенчавал с успех, вот на недоверие винаги е намирал широк отклик сред масовите настроения, особено когато темата на вота на недоверие съвпада с доминиращото обществено мнение, както в момента.

Водещ: Вотът на левицата ще бъде внесен в понеделник след консултации с ДПС, „Воля“ и „Атака“, които предстоят тази седмица, въпреки че по екологични теми БСП не смята, че нито арестът, нито оставката на Нено Димов го обезсмисля. Ще получи ли партията подкрепата им и ще успее ли с вота на недоверие? Какво показва аритметиката?

Юрий Асланов: Аритметиката показва, че ако тези политически сили, които се самоопределят като опозиционни, се обединят, правителството трябва да падне, но аз съм скептичен за това. По-скоро тези консултации няма да се увенчаят с успех или на думи може би ще се говори, че ще бъде подкрепен вотът на недоверие, но на практика в пленарната зала няма да се случи. Така че не е чак толкова важно дали ще успее или не вотът, важно е, че темата събуди много масови настроения, много масови реакции и очевидно засили политическата криза, в която правителството е изпаднало заради водната криза и въобще заради екологичните проблеми.

Водещ: Какво можем да очакваме в бъдеще в тази посока? Имаме арест на Нено Димов, оставка след това.

Юрий Асланов: Не знам какво можем да очакваме. Очевидно прокуратурата и в частност главният прокурор са решени да покажат енергичност и решителност. Дано не е само показно, дано да доведе до дълбоки разкрития в корупционните практики на управлението. Не мога да кажа. А и най-важно е продължението в съда – дали следствието ще стигне до съд и какъв ще бъде финалът. Да, вярно е, за първи път действащ министър спрямо него се предприемат такива мерки. Но такива мерки са предприемани също спрямо много висши лица в държавата, макар и не действащи към момента на предприети действия и след това до нищо не е довеждало. Страхувам се, че може да изпием за пореден път и тази горчива чаша и че наблюдаваме като че ли една активност, която за момента ще възбуди доста страсти, но след това няма да има резултат.

Водещ: И като говорим за избори, за вот на недоверие, интересни са и процесите в БСП, столетницата се подготвя за избори. За първи път председателят на партията ще се избира пряко. Днес има заседание на комисията за избор на нов председател. На какво ще бъдем свидетели?

Юрий Асланов: Аз не съм особено информиран по тези неща и честно казано не ги следя с голям интерес, защото не съм наивен и знам, че БСП запазва основната си характеристика на апаратна партия. И този, който владее апарата, може да направи каквото си поиска. Вероятно Корнелия Нинова ще бъде преизбрана, ако този избор е уставно законен. Това е по-високата вероятност, отколкото всичко останало. Но вижте, не е важно кой е. Това е особена партия, която се различава от всички останали, за нея никога не е било важно кой е начело на нея, а каква политика води. Това вторачване в името на една личност отклонява вниманието от това, че БСП отдавна дезертира от идеите и не предлага никакви нови разкази за бъдещето на този народ – нещо, в което през годините назад е била силна. И вътре всички драматургии и сценарии се оформят около това кой ще бъде лидер. Това никога не е било важно за тази партия. За съжаление кризата в БСП се задълбочава.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА