Явор Тодоров, общественик: Първото спортно дружество в Дупница – „Македонски юнак”,  е създадено преди 120 години

Радио "Фокус" Кюстендил

Явор Тодоров, общественик и автор на документалната книга „Македонски юнак”, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Тодоров, какво ви накара да проучите и да издадете историята на първото спортно дружество в Дупница – „Македонски юнак”?

Явор Тодоров: Като човек, който винаги е стоял близо до спорта, винаги ме е интересувало това, коя е първата спортна организация в нашия град. Предлагаше се, че това е колоездачното дружество, което е от 1903 година до този момент. Аз разполагам с една пощенска картичка, където има печат на дружеството от 1903 година. Но когато се поинтересувах и взех да търся материали, свързани с гимнастическото дружество „Македонски юнак”,  се натъкнах на това, че то е създадено официално 1906 година, утвърдено е и е станало член на съюза през 1907 година. Когато започнах да проучвам дейността на съседни дружества, се натъкнах на „Осоговски юнак” – Кюстендил, което е едно от първите дружества, защото там, в Кюстендил, в Педагогическото училище е назначен един от швейцарските учители, които идват от Швейцария и стават учители по гимнастика – Даниел Бланшу. Той е инициатор на създаването на „Съюза юнак” през  1898 година. В един от отчетите им се натъкнах на един факт, който до този момент не беше известен на никой, че 1897 година, месец август „Осоговски юнак” прави една екскурзия до Дупница, където организира гимнастическо дружество. То просъществувало кратко, поради липса на главатар – човек, който да ръководи гимнастическите упражнения, но дружеството организирало две чети, началото е поставено. През 1900 година се натъкнах на писма до дупнишкото дружество, в които те посочват, че някои от техните членове се занимават с дейности, които са несвойствени, с основното занимания на учителите, а именно игра на гимнастика.

Фокус: Искате да кажете, че организираният спорт в Дупница не е от 1903 година, а много по – рано?

Явор Тодоров: Да – 1897 година, преди 120 години.

Фокус: Какво изнамерихте и какво друго публикувахте в самата книга, която беше представена пред обществеността в Дупница ?

Явор Тодоров: Интересен е фактът, че досега не беше известно на никой от местните краеведи и до този момент всички мултиплицираха една неистина по отношение на „Македонски юнак”, защото пишеха, че гимнастическото дружество развива бурна дейност във войните, до 1918 – 1919 година и след това замира. А се оказа, че е точно обратното. През 1933 година на конгреса на „Съюза юнак” в Кюстендил, се приема ново териториално деление на „Съюза юнак” и се създава нова юнашка област, която се нарича Македонска юнашка област със седалище град Дупница, в която влизат Ихтиман, Самоков, Перник, Радомир, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Гоце Делчев – цялата Югозападна България. По това време се развива една неимоверно голяма дейност на тази македонска област и гимнастическото дружество на съюза провежда национални събори и през 1935 година дружеството „Македонски юнак” в Дупница участва с 660 души в масови гимнастически упражнения, проведени в София на този събор. След това, проследявайки историята на гимнастическото дружество и проследявайки изобщо историята на спорта в Дупница, го свързвам и със създадена традиция, която продължава своята дейност и след 1944 година. Двете сестри Мария и Роза Димови скиорки, които са родени в Дупница, играли са в Дупница, станали са спортисти в Дупница, Мария Димова 1956 година  е първата българка, участничка в Зимни олимпийски игри. Факт, за който до този момент в Дупница никой не говореше и никой не го знаеше. След това Роза Димова, нейната по – малка сестра, е три пъти участничка в Зимни олимпийски игри 1960, 1964 и 1968 година. 1964 година, заедно с Кръстана Стоева и Надежда Василева, се класират на пето място в щафетата три по пет километра. След това, когато изгаря хижа „Скакавица” – 1951 година, онези които са я строили през 1922 година, трима от тях участват в строителството на новата хижа. В първия устав на „Македонски юнак”, който аз публикувам, е записано, че дружеството разполага с хор и оркестър. Много от дупнишките изследователи, които пишат за музикална Дупница, за хоровото изкуство в града, никъде не споменават, че „Македонски юнак” е имало хор, който изнася концерти. Диригент на хора е Георги Попов – Попето.

Фокус: Какво ви отне, за да направите цялата книга и да намерите информация за нея?

Явор Тодоров: Отне ми доста време, но аз като човек пенсионер, занимавайки се с хобитата си, ми отне само това – време, отне ми и не малко средства. Аз се свързах с централен държавен архив, с окръжния архив в Кюстендил, в Русе, във Варна, в Свищов, в Габрово, защото през 1900 година на първия национален събор на съюза „Юнак” се провежда демонстративен футболен мач между дружествата на Габрово и Свищов. В България до този момент се е считало, че началото на организиран футбол е поставено 1909 година и то с един отбор, който е съставен от българи, които учат в в Инстнбул. В този отбор е играл един дупничанин Георги Божков, който е титуляр в „Галатасарай”, потвърдено от отбора.

Венцеслав ИЛЧЕВ