Яна Иванова, РИМ-Бургас: Бойното кръщение на 24-ти пехотен Черноморски полк е в началото на обявената през 1912 година Балканска война

По повод 6 май Празник на Българската армия и храброст Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Яна Иванова – уредник „Най-нова история” в Историческия музей в Бургас.

Фокус: Г-жо Иванова как военните сили в Бургас ще отбележат празника на българската армия?

Яна Иванова: Ще има молебен както повелява традицията. Още преди 100 години са се правели такива молебени на площад Кирил и Методий. Военните формирования ще поднесат цветя пред Военен клуб – Бургас, където се намира и паметникът на 24-ти Черноморски пехотен полк.

Фокус: Разкажете ни за създаването на 24-ти пехотен Черноморски полк, част от Третата пехотна балканска дивизия! Как и защо е бил създаден?

Яна Иванова: 24-ти пехотен полк е е създаден на 19 януари 1889 година с Държавен указ, попълнен от Бургаското военно оръжие и издаден от княз Фердинанд I. Той преобразува съществуващите 12 дружинни състави в нови 24. Пълното му наименование е 24-ти Черноморски пехотен, на нейно величество царица Елеонора, полк.  За първи командир на полка е назначен руският възпитаник майор Фудулаки, българин от Бесарабия. Самият полк се формира на базата на 3-та и 4-та дружина от 11-ти пехотен Сливенски полк. Бойното кръщение на 24-ти пехотен Черноморски полк е в началото на обявената през 1912 година Балканска война. Настъпва през границите на Турция и успява да премине през село Константиново и Ериклер като основната цел е достигането до крепостта Лозенград. Там всъщност е й бойното сражение на 24-ти полк, който участва и в превземането на крепостта.

Фокус: Кои са най-големите успехи на полка?

Яна Иванова: Най- големият успех на полка е падането на крепостта Лозенград на 11 октомври. След това участва и в сраженията на Люлебургас и Бунар Хисар. Определени за едни от най-важните и най-стратегически сражения за Балканската война, с изключение на падането на Одринската крепост.

Фокус: В какви други битки е участвал 24-ти Черноморски пехотен полк?

Яна Иванова: 24-ти Черноморски пехотен полк участва в Балканските войни през 1912-1913г. След това се включва в Първата световна война. Участва и във втората фаза на Втората световна война. По време на  Първата световна война, полкът е включен в състава на 2-ра армия, която действа в Македония.  Участва в сраженията при Крива паланка, превземането на Куманово, Страцин и Скопие. През 1916 година се включва в сражение при село Сборско и Димова поляна. Във Втората световна война участва в тежките сражения при река Драва. Първоначално заминава за Югославия, Унгария и стига до пределите на Австрия. На 7 юни 1945г. се завръща в град Бургас.

Фокус: Разкажете за командния състав на 24-ти Черноморски пехотен полк?

Яна Иванова: През годините начело на полка се сменят много командири. По време на Балканските войни командир е полковник Христо Недялков. По-късно в Първата световна война, начело е подполковник Илия Кантарджиев, по-късно заменен от Никола Писаров и подполковник Петър Дрънски. По време на Втората Световна война, начело на полка са полковниците Борис Величков, Петър Димитров и също така се откроява полковник Георги Добринов, който предвожда  първа дружина на 24-ти Черноморски пехотен. След войната е и командир на полка в периода 1946-1947г. Последният командир е подполковник Златьо Златев, през 1947г. През 1950г. полкът е разформирован и е преименуван в 37-я Струкови полк.

Фокус: Откъде черпите информация за историята на 24-ти Черноморски пехотен полк?

Яна Иванова: Цялата информация, която черпим за историята на полка е от книгата на Йордан Венедиков от 1939г., която се нарича „История на 24-ти Черноморски пехотен“. Обхваща периода от 1912-1918г., т.е. двете Балкански войни и Първата световна война. Тъй като тиражът на тази книга е почти изчерпан, съюзът на Балканите от войните и съюза на офицерите от запаса подеха такава инициатива тази книга да бъде преиздадена. Това се случи през 2016г. Тези дни излиза книгата на Ася Боруджиева, която се казва „Бургас и нашият 24-ти Черноморски пехотен“, която се опитва да допълни тази история до Първата световна война, заедно с данни за участието на полка и във Втората световна война. Историята на полка да бъде с един завършен вид. Тя обхваща спомените на редица участници във Втората световна война, много от които се съхраняват в музеите и в архивите. Богата е на снимков материал.

Фокус: Какво свързано с полка се съхранява в Исторически музей?

Яна Иванова: В музея има различни предмети, снимков материал, оръжия от периодите на войните. Богата колекция изложена в нашата експозиция. За Втората световна война има доста снимков материал. Имало е една такава кампанийност през 60-те и 70-те години на ХХ век, тези материали да бъдат подавани от гражданите. Така,че има доста материали, документи и ордени и юбилейни награди, дарявани все още от гражданите. Също така спомени и бойни дневници. При нас се съхранява и копие от бойния дневник на Георги Добринов от времето на Втората световна война. Имаме и дневници от Балканските войни.

Деница ДИМИТРОВА