Янка Господинова, кмет на Алфатар: Инфраструктурата, социалните проекти и образованието остават приоритет в управлението ни, ще бъдем близо до хората от всички възрасти

Снимка: Община Алфатар

Интервю с кмета на Община Алфатар за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ за приоритетите през следващите 4 години.

Водещ: Дни след официалния край на местните избори у нас каква е оценката Ви за тях?

Янка Господинова: Беше една наистина много силна кампания. Тази победа до известна степен беше очаквана. Разбира се, аз самата не очаквах, че ще спечеля с толкова голяма преднина, но очевидно нашите съграждани, жителите на цялата община, оцениха работата през последните 4 години на кмета, на общинската администрация и на кметския екип, защото ние направихме много, за да превърнем нашите населени места и общинския център за по-добро място за живеене. През всичките 4 години бяхме изключително близо до хората и за мен това беше начинът те да изразят своята подкрепа и благодарност.

Водещ: Какви други послания от алфатарци чухте по време на предизборната кампания?

Янка Господинова: В общи линии цялата кампания протече със страшно много срещи, не само с хора от Алфатар, но и от всички населени места, и аз разбира се, виждах в техните очи най-вече благодарност за онова, което правим за тях, за това, че променихме толкова много населените места. Усещах тяхната подкрепа по време на цялата кампания. Разбира се, няма как всички да са благодарни, всички да подкрепят, нормално е да има опозиция. Но като цяло резултатите говорят, че и хора от опозицията са избрали своя кмет и съответно са ме подкрепили.

Водещ: Така е, резултатите са красноречиви. Сега с поглед към бъдещето – кое е най-спешното предизвикателство пред Община Алфатар?

Янка Господинова: Мога да кажа, че приоритетите ни няма да са по-различни от това, което бяха в предходните 4 години. Отново ще наблегнем на големи инфраструктурни проекти, социалните проекти ще продължим, социална инфраструктура ще продължим да правим, образователна инфраструктура. Отново ще сме близо до всички хора, до възрастните хора, младежките дейности също не са заден план. Така че нашата визия за управление не е по-различна от тази, с която стартирахме 2015 година.

Водещ: Можете ли да посочите нещо конкретно, което остана недовършено от предния мандат?

Янка Господинова: Мисля, че всичко онова, което бяхме заложили в нашата програма за управление, успяхме да го изпълним. Към настоящия момент няма дейност или проект, който не е видял своята реализация, да не е изпълнен. На този етап мисля, че се справихме блестящо през последните 4 години. Има видими резултати, защото тогава слоганът на кампанията беше точно: „Видими резултати за Алфатар“. Тези резултати вече са видими, така че оттук нататък продължаваме със същата визия да надграждаме, защото това е много важно.

Водещ: Можете ли да ни кажете по какви други проекти ще работи общината през следващите 4 години?

Янка Господинова: Със сигурност, както казах и по-рано, продължаваме със социалните проекти. Ще опитаме да разширим техния обхват. Оттук нататък ще направим и невъзможното, за да разкрием Център за настаняване от семеен път за пълнолетни лица. Надявам се да имаме подкрепата. Ще кандидатстваме отново по „Красива България“, така че до 6 януари трябва да сме готови с проектната документация. Това пък ще е нашият начин да спасим поредната изоставена общинска сграда, за да не я губим и да не издаваме след това заповед за събаряне. От там нататък надявам се да стане и делегирана от държавата дейност. По този начин пък ще можем да осигурим трудова заетост на други наши съграждани, така, както направихме преди една година. Така че основно социална инфраструктура и отново образователна. Ще направим ремонти отново в Дома за стари хора в този корпус, който не бяхме направили. Там ще опитаме отново с привлечен финансов ресурс да реализираме дейностите. Има какво още да се прави. Очакванията на хората отново са големи и се надявам след 4 години отново да се похвалим с такива резултати, защото екипът наистина е екип от професионалисти, изключително амбициозен. И продължаваме заедно и напред.

Веселка ИВАНОВА