Янка Господинова, кмет на Община Алфатар: Успяхме да постигнем поставените в началото на мандата цели да обгрижваме нуждаещите се и да обхванем по-голямата част от безработните наши съграждани

Янка Господинова, кмет на Община Алфатар, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: В следващите минути ще посетим Община Алфатар, какви идеи и проекти се реализират на местно ниво? Какви културни прояви са предвидени за настоящия месец? Г-жо Господинова, какви идеи имате вие и вашия екип за Община Алфатар за настоящата година?

Янка Господинова: Идеите, които имаме са различни и основно са насочен към подобряване на социалния, културния живот на общината и разбира се инфраструктура.

Водещ: Началото на годината в Алфатар знаем отвори врати Център от семеен тип с европейски вид  за хора с психични разстройства, какви са вашите наблюдения от работата му като институция, която помага на нуждаещите се?

Янка Господинова: Трябва да ви кажа, че към настоящия момент центърът представя социалната услуга наистина перфектно. Хората ни се чувстват добре, видимо и изглеждат по-добре. 24-часовите грижи, които полагаме за тях, очевидно си казват думата. Нямаме проблеми, персоналът ни е добре обучен, в общи линии всичко там по предоставяне на социалната услуга е наред. Центърът наистина изглежда много добре и отвън и отвътре и най-важното хората и техните близки са доволни от начина, по който се грижим за тях?

Водещ: Успяхте ли да назначите добър и компетентен обслужващ персонал?

Янка Господинова: Разбира се, персоналът е много добре обучен и това го направихме още миналата година, когато стартирахме строително-монтажните работи по сградата. Това беше изискване по „Красива България“, трябваше персоналът, който ще работи там да бъде обучен в рамките на 3 месеца. Така че всички служители на Центъра за настаняване от семеен тип са минали този курс на обучение. Естествено в началото беше трудно, трябваше и аз и зам.-кметът да помагахме, да сме заедно, за да може и потребителите да се адаптират по-лесно към новата среда, защото те са изведени от семейна среда, за да може и персоналът да свикне с предоставянето на услугата. Да притесненията бяха и към двете страни, но към настоящия момент тези неща са изчистени и самите социални работници казват, че приемат потребителите като част от техните семейства, много близки отношения, много топли отношения и успяхме да направим едно огромно семейство.

Водещ: А колко човека се грижат за тези хора, колко са служителите?

Янка Господинова: Към настоящия момент 8 човека предоставят социалната услуга, наистина висококвалифицирани служители са те. Имаме едно медицинско лице, управител на институцията всички са много всеотдайни, много отзивчиви, наистина професионалисти, което много, много ме радва.

Водещ: 8 човека се грижат за колко души, г-жо Господинова?

Янка Господинова: За 15 човека, капацитетът на дома е 15 човека?

Водещ: В коя сфера смятате да насочите общинските средства през летния сезон?

Янка Господинова: През летния сезон основно инфраструктура, основното това е. Предвидили сме да направим асфалтополагане в населените места, не в общинския център с нашите капиталови средства. Предвиди сме да има нови асфалтови настилки, защото в тези села, които ще изброя няма такива, говоря за село, говорим за село Чуковец, за село Бистра, ще напарим в село Кутловица основната улица. Другите ни средства, които 820 хиляди с постановление на Министерски съвет ще бъдат изцяло инвестирани в общинския град, в Алфатар. Предвидили сме също и по ПУДООС изпълнението на проектите да бъдат реализирани, в рамките на изискванията на ПУДООС, т.е. до края на  ноември месец. В общи линии отново стартираме точно такива дейности, които да направят нашите населени места една идея по-приветливи.

Водещ: Ще има ли такива ремонти, които биха затруднили движението и придвижването на гражданите в общината, през летния сезон?

Янка Господинова: Естествено има такива, но ние така организираме нещата, че да не създаваме дискомфорт на нашите граждани. Много добра организация на движението правим, така че в общи линии всички улици са проходими. Има да има натоварване, няма да има ситуации, в които граждани да не могат да стигнат до домовете си, така че и с това сме предвидили необходимата организация.

Водещ: Споменахме социалната сфера, инфраструктурата, какви други проекти изпълнявате, г-жо Господинова?

Янка Господинова: Към настоящия момент изпълняваме двата социални проекта и това ще продължи до приключване на мандата. Говорим за топлия обяд, който ежедневно предоставяме тази социално услуга, или иначе казано „Топъл обяд“ на 440 човека във всички населени места в общината и разбира се „Независим живот“ за гражданите на Общината Алфатар, който ставна делегирана от държавата дейност и вече 70 човка получават грижа в дома ежедневно.

Водещ: Какво ви споделят жителите на Алфатар, какви са най-честите им оплаквания?

Янка Господинова: В интерес на истината напоследък няма оплаквания. Няма гражданин, който да е дошъл при мен и да каже – „Аз съм болен от това, или пък ми липсва това.“ Като че ли успяхме наистина да постигнем поставените в началото на мандата цели да обгрижваме и възрастите и болните и децата, да обхванем по-голямата част от безработните наши съграждани. Защото към настоящия момент, колкото и невероятно да звучи, над 100 човека са трудово заети по различни европейски и национални програми, някои от тях са със заетост в рамките на 2 години, говорим за хората с увреждания, а това никак не е малко. Към настоящия момент безработицата в общината вече е 18%, от 28,8% в началото на мандата, сега е 18%, което е показателно за добре свършена работа.

Водещ: Неведнъж сте казвали, че работите за създаване на условия за развитие на култура и на спорта в общината, какви събития сте подготвили за жителите и гостите на Алфатар през настоящия месец?

Янка Господинова: Първо за спорта да кажа, че всеки ден посещаемостта в новооткрития фитнес център продължава да е в рамките на нормалното, на интереса на нашите съграждани. Фитнесът всеки ден работи и наистина има посещаемост, което най-много ме радва и най-вече от младите хора. По отношение на културния живот, на 9 май беше премиерата на нашия самодеен състав с „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников, постановка Петър Чапкънов и художник Боян Вихренов. Трябва да ви кажа, че залата беше препълнена, имаше страшно много правостоящи, над 400 човека, което е за нас едно огромно събитие, защото очевидно към нашите театрален състав интересът на нашите съграждани и на хората от областта е огромен. Премиерата мина, мога да кажа успешно и публиката се наслади наистина на едно страхотно представление с много заряд, много усмивки, много аплодисменти получиха нашите театрали. Така че това беше на 9.

Водещ: Преди това само да ви попитам нещо, вие сте споделяли, че играете в театъра, участвахте ли тази постановка?

Янка Господинова: Да, участвах в тази постановка.

Водещ: В каква роля?

Янка Господинова: Ролята на Мадам Злата и наистина мина много добре. Ние самите артисти бяхме доволни от това, което представихме на нашата публика, а ние сме много критични и живот и здраве седмицата между 3 и 9 юни ще участваме на Международния фестивал на театри в Каварна, защото вече сме класирани за участие.

Водещ: С каква постановка?

Янка Господинова: Със същата „Криворазбраната цивилизация“, много се надявам и тази година да грабнем награда от Каварна, защото миналата година бяхме втори, надявам се тази година да станем първи, което е признание за нашата работа, не само моята, а на всички колеги в трупата. На 10 май мина осмото издание на нашия фолклорен фестивал – Събор за автентичен добруджански фолклор, който за трета поредна година е с международно участие „Алфатаркси багри“. Тази година имахме участие на 80 състава от България, два състава от Република Румъния и едни от Истанбул, Турция.

Водещ: Какво предстои до края на месеца, имате ли предстоящи културни прояви?

Янка Господинова: Да, ще отбележим 24 май Денят на славянската писменост и култура, след което на 31 сме предвидили да станем част от националната кампания „Роди дете в България“, като на централния градски площад за нашите съграждани и най-вече за децата, тъй като това ще е в навечерието на 1 юни, в нашия град ще гостува Теди Кацарова, Дичо от Д2, Наско от БГ радио ще бъде водещ и така ще направим един много голям концерт, който надявам се да доставим удоволствие на съгражданите ни, на децата и гостите на общината и да станем част от тази кампания „Роди дете в България“. Това сме предвидили до края месеца, така че продължаваме със силните мероприятия.

Йоланда ПЕЛОВА