Янка Такева, СБУ: Кадровото обезпечаване на образователната системата е един от най-големите проблеми, на който трябва да се намери решение

Кадровото обезпечаване на образователната системата е един от най-големите проблеми, на който трябва да се намери решение. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. По думите й, трябва да се направят няколко стъпки, свързани с подобряване на работата в учебните заведения.
„Трябва да се подобри, като цяло, дисциплината в класните стаи, да се подобрят политиките, свързани с възпитателната работа в училище и връзката със семейството, за да се спре агресията. Направихме една анкета със студенти от педагогическите факултети в България, които са 6 на брой. Младите хора казват, че паралелно с повишаването на работните заплати, стои и проблемът за дисциплината в училище, които ги спират да влизат, като млади специалисти в училищата и детските градини“, коментира Янка Такева.
Тя допълни, че е съвсем реалистично увеличението на учителските заплати. Това, което се предлага в управленските програми на политическите партии, не е популизъм и ръстът на учителските възнаграждения може да бъде постигнат до края на Бюджетната рамка, която е от 2018 – 2020 година, каза още Такева.