Янка Такева, СБУ: Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%

Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с увеличението на учителските заплати и предизвикателствата пред българските училища през предстоящата учебна година.
Такева посочи, че има подписан колективен трудов договор, където е фиксирано увеличение на заплатите на учителите с 20% от 1 януари 2019 г. „Разбира се, че правителството на премиера Бойко Борисов ще изпълни обещанието си до 2021 г. средната брутна работна заплата в средното образование да бъде 1500 лв. Това ще се отрази благоприятно за кадровото обезпечаване на системата“, обясни Такева.
По думите ѝ през миналата година в класните стаи са влезли 3500 млади учители. „А тази година поради увеличението на работните заплати, което е съществено – от 760 лв. минимална заплата през новата година ще стане 920 лв., очакваме поне още 3500 учители от университетите да влязат в българското училище и то не само в големите градове, но и в по-малките населени места. Защото кадровото обезпечаване на системата остава приоритет в образователната система“, посочи тя.
Такева посочи, че основен проблем е свързан с подобряване на контрола и финансирането в образователната система не само за увеличаване на работните заплати, но и за увеличаване на единния разходен стандарт за обезпечаване издръжката на учебните заведения. „Всички субекти в образователната система трябва да работят за повишаване статуса и авторитета на учителя и на образователните институции с цел по-добра предпоставка за по-добра мотивация на младите хора за учене. Защото когато няма авторитет, няма обществен престиж, то това се отразява и на самите ученици в училище. В образователната институция трябва се пристъпва в уважение и страхопочитание – така, както влизаме в църквата и в държавните институти“, коментира председателят на Синдиката на българските учители.
Цветилена СИМЕОНОВА