Янка Чукалова, ЦНСТ-с. Ахматово: Капацитетът на Центъра е зает на 100%

За дейностите на Центъра за настаняване от семеен тип за лица с умствена изостаналост в село Ахматово, Община Садово, Радио „Фокус“-Пловдив разговаря с директора на социалната институция, Янка Чукалова.

Фокус: Г-жо Чукалова, какъв е капацитетът на Центъра за настаняване от семеен тип ?

Янка Чукалова: Капацитетът на Центъра е за 12 души. В момента той е запълнен на 100 %.

Фокус: На каква възраст са потребителите?

Янка Чукалова : По принцип са млади хора на 20, 30,40 години. До 28 септември, тъй като тогава имахме настаняване на нов потребител на услугата, само един човек беше по-възрастен. Той е роден през 1947 година, т.е. е на 71 години. А от 28.09. имаме настанена жена, която е на 69 години.

Фокус: За какъв период от време се настаняват хората?

Янка Чукалова : Нашият договор има срок, който е една година. Всяка година има анекс към договора и той се подновява. Няма точно определен срок. Ако лицето реши да напусне- имаме такива случаи, напуска.

Фокус: Колко са тези случаи към момента?

Янка Чукалова : Досега четирима души са напуснали, откакто е открит Центърът.

Фокус: Поради какви причини напускат хората?

Янка Чукалова : Първите двама, които напуснаха, си намериха място в Пловдив. Не желаеха да са в нашия център, защото им е по-отдалечено. Те се придвижваха сами. Пътуваха с автобуси. Не им трябваше придружител. Едно друго момиче напусна скоро. Дори тази жена, която приехме, е на нейно място. Тя има баба в Пловдив и по-трудно е на бабата да я посещава , понякога да я взема, защото имаме затруднения с автобусите. Няма как да идват ,когато си пожелаят, защото пътуването е много трудно. От Пловдив до Поповица е добре, но от Поповица към Ахматово няма автобуси, няма постоянна линия и им е трудно. Който имат близки и роднини в Пловдив, предпочитат да са там. Има хора, които точно поради тази причина, не искат да са в Пловдив. Искат да са на по-отдалечен място. Всеки решава сам за себе си.

Фокус: Какви услуги се предоставят на лицата, които са настанени в Центъра?

Янка Чукалова : Предоставят се социални услуги. 24-часова грижа- организиране на свободното им време, абсолютно всички ежедневни потребности се задоволяват- хранене, обличане, лична хигиена, движение, разходки. Абсолютно всичко от каквото се нуждае човек в семейна среда.

Фокус:Нека да припомним от кога действа Центърът и каква е неговата цел.

Янка Чукалова : Центърът действа по проект от 1 ноември 2013 година. След една година вече стана държавна делегирана дейност от 1 декември 2014 година.

Фокус: Имате ли нужда от ремонт? И досега извършван ли е такъв?

Янка Чукалова :Извършвани са частични ремонти в помещенията там, където е било необходимо. Частичен ремонт на покрива, но основен ремонт на сградата не е извършван. Някои помещения имат нужда от ремонтни дейности, защото на 1 ноември правим пет години.

Фокус: Колко души работят в Центъра? Имате ли липса на кадри?

Янка Чукалова : Десет души, имаме една бройка за фелдшер, която всъщност е половин щат.

Фокус: За празниците организирате ли тържества за потребителите?

Янка Чукалова :Стремим се да организираме.  Мога да кажа, че винаги сме организирали. Не само за празниците като Коледа, Нова година, Великден, но и за техните рождени, имени дни. Тази година сме ги водили само на една еднодневна разходка. Не сме ходили примерно за два-три дни някъде на почивка. Обмисляме такова нещо, но има хора, които са в по-тежко състояние и не можем да заведем всички. Има трудноподвижни хора, с памперси и няма как, но обмислям вариант да заведем някои от тях, а тези, които не могат, да останат в Центъра.

Мария РУСЕВА