Ясен Сливенски, БЧК: За пета поредна година провеждаме обучение и демонстрация на екипите ни при наводнения в района на Кресна

Ясен Сливенски, директор на дирекция „Мениджмънт на бедствията“ при БЧК в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-н Сливенски в началото на следващата седмица ще се проведе демонстрация на екипите на БЧК за действия при наводнение. Такова мероприятия всяка година ли се организира?

Ясен Сливенски: Да, обучението на екипите за действие при наводнение при БЧК стана една добра традиция и все по- често се провежда в района на град Кресна. Това е за пети път, а преди това сме били и на други места. Днес започна и същинското обучение. 70 човека специализирани за действие при наводнения и повечето от тях с много добра плувна култура- водни спасители, които се обучават да помагат на пострадало население.

Фокус: Каква е причината за  пети пореден път това обучение да се проведе в Кресна. Има ли нещо характерно в този район, което спомага за това обучение и за последващата демонстрация?

Ясен Сливенски: Демонстрацията е само една малка част, а по- важно е самото обучение и условията за неговото провеждане. Тук река Струма има доста предизвикателства. Провеждат се много други прояви каро рафтинг и състезание, така че има условията, които наподобяват бързо течащи води и ситуации когато имаме високи води.

Фокус: Тази демонстрация само на екипи на БЧК ли ще бъде?

Ясен Сливенски: Този път да. Това е част от обучението  и ще има определени ситуации в координация с областните и местната власт. Екипи на БЧК са на терен в момента. Това ще може да се наблюдава в понеделник в района на моста на село Ощава  от 10.30 часа.

Фокус: Какво трябва да се прави при наводнение?

Ясен Сливенски: Всеки от нас следи прогнозата за времето. В днешно време с модерните комуникации има прогнозата и на нашия телефон. Когато има предупреждение да се вслушваме в съветите на компетентните органи. БЧК подпомага държавните институции, така че ние не сме водещи. Ние си имаме нашата роля да подпомагаме пострадало население, а тези екипи са специализирани и са в помощ на екипите на пожарната и спасителните екипи. При по- големи ситуации както беше Мизия, Добрич, Варна, ние сме на терен и подпомагаме, като дори е имало случаи да подпомогнем евакуация на пострадалите, но не се занимаваме пряко и няма роля БЧК в спасяването. Единствено ПСС има спасителни функции, от там нататък ние подпомагаме всички специализирани екипи.

Фокус: Въпреки многобройните предупреждения често хората не се съобразяват с тях, какво трябва да бъде направено за възпитаване на тази култура?

Ясен Сливенски: Това е друга част от нашата работа като червен кръст . Тук трябва да дам за пример нашите младежи и работата в българското училище с малките деца. Това е разковничето когато те от малки биват заинтересувани, заразени с идеите и те чувайки едно добро представяне какво да правим или как да окажем първа помощ , пипнат и го направят, те го занасят вкъщи и го споделят. Това е един от начините. Другото е работа с общностите където има формални и неформални лидери. Обикновено и по време на бедствие и след това броя на нашите доброволци се увеличава, защото хората виждат, че сме там с тях, на място сме и не сме за няколко часа. Дори след бедствие ние продължаваме да помагаме, но това също е част от нашата работа.

Лора КАЛЧЕВА