Ясен Сливенски, БЧК: При наводнение най-важното нещо е да следим обстановката, да спазваме инструкциите на компетентните органи и да запазим спокойствие  

Ясен Сливенски, директор на дирекция „Мениджмънт на бедствията“ при БЧК, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Сливенски, в неделя се проведе обучение на Български червен кръст за реакция при наводнения. Какво показахте пред присъстващите?

Ясен Сливенски: По традиция в началото на месец юни всяка година в района на град Кресна се провежда националното обучение на екипите за действие при наводнения на Български червен кръст. Тази година имахме представители на 22 области, които общи бяха 42 човека. В продължение на няколко дни те тренираха по реката, освен това се обучават и си припомнят как да полазват различни системи за спасяване, включително ѝ въжени; как се помага на членове на екипа, които са изпаднали в опасна ситуация. В общи линии тази година акцента бе поставен върху оказването на помощ и взаимопомощ. Имахме сценарий, който в неделя на моста на река Струма при село Ощава приложихме, правейки демонстрация за журналисти и гости. Също така това бе елемент от работата на екипите. Искам да спомена също, че Български червен кръст вече 15 поредни години провежда обучение в района на Кресна. В него участват хора, които са доброволци и са си взели отпуск от работа, за да могат да присъстват, защото курса е много добър, а знанията, които получават са особено полезни. Все пак нека не забравяме, че да бъдеш доброволец на БЧК си струва.

Фокус: Колко екипа бяха на място?

Ясен Сливенски: Шест екипа, като по-голямата част от тях действат във вода и по-конкретно в ситуации, когато търсят изгубени в реката хора. Тогава всъщност се обхождат и бреговете около водните пространства, затова част от екипите остават и извън реката, тоест на брега.

Фокус: Какви са основните правила за безопасност, които следва да спазваме при наводнения?

Ясен Сливенски: При наводнения първото и най-важно нещо е да следим обстановката. Освен това трябва да се съобразяваме с указанията на компетентните органи, като в нашия случай това е „Пожарна безопасност и защита на населението“ и местната власт. Също така ако бъде обявена евакуация, то най-важното е да си вземем необходимите документи, както и лични вещи, сред които фенерче, зареден мобилен телефон и всички лекарства, които биха ни били необходими. Важно е да се изнесем по възможно най-бързия начин по указания маршрут, тъй като много пъти в страната, когато имаше такива предупреждения от опасности, свързани с наводнения видяхме какви бяха последиците. Другото важно нещо е да запазим спокойствие до колкото е възможно.

Фокус: Какво бихте ни посъветвали ако има наводнение, но в близост до нас видим бедстващ човек?

Ясен Сливенски: Първото нещо, което трябва да направим е никога да не действаме сами ако наоколо има други хора. Важно е също да осъществим контакт с човека, който е в бедствена ситуация. Ако не сме сами е хубаво да се опитаме да помогнем на нуждаещия се от помощ като вземем предвид вида на самото наводнение – дали е в самата река или става дума за придошла вода. В различните ситуации се използват и различни способи, затова човек трябва да има малко опит. Също така ако имаме въже в близост до нас, дори такова, което е от автомобил, е добре да направим опит да го хвърлим към бедстващия. Това в общи линии са най-добрите неща, които могат да се направят. Другия вариант е да се опитаме по суша да стигнем близо до този човек. Оттам нататък – ако бедстващия се нуждае от обдишване, то е добре да се започне с него.

Фокус: А какви следва да бъдат нашите действия ако спасим човек от наводнение, но той е в безсъзнание?

Ясен Сливенски: Трябва да се  започне с обдишване, ако има необходимост от такова, след което задължително трябва да сигнализираме на телефон 112. По възможност е добре тези, които правят сърдечния масаж, трябва да се сменят.

Ливия НИНОВА