Д-р Владимир Вълчев, РЗОК-Видин: 1 553 здравноосигурени лица са се възползвали от правото си на персонален преизбор на общопрактикуващ лекар

1 553   здравноосигурени лица са се възползвали от свободното си право на персонален преизбор на общопрактикуващ лекар през месец юни. Това каза на пресканференция д-р Владимир Вълчев, директор на РЗОК, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Данните са за последният регламентиран период за преизбор на личен лекар.

Сравнителният анализ на данните показва: 2 859 през месец декември и 1 389 души са променили регистрацията си при друг личен (семеен) лекар, когато това е предвидено да може да се направи.

През тези два месеца в годината – юни и декември, здравноосигуреният посещава лично кабинета на новоизбрания личен лекар. Необходимо е да представи здравноосигурителната си книжка. Заедно с новоизбрания лекар се попълва регистрационна форма за постоянен избор. В регистрационната форма се вписва и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новоизбрания личен лекар. Не е необходимо да се посети Районната здравноосигурителна каса.

Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е през месец декември 2019-та година.

По всяко време може да се провери последната актуална регистрация при личен лекар на официалния сайт на Националната здравноосигурителна каса: nhif.bg, рубрика „Услуги за граждани“, „Проверка на личен лекар“.