100 години от създаването си ще отбележи енория „Непорочно зачатие на Дева Мария” в град Раковски

снимка: Община Раковски

Раковски. 100 години от създаването си ще отбележи енория „Непорочно зачатие на Дева Мария” в град Раковски. Това съобщиха за Радио „Фокус“ –Пловдив от Общината. На 14 септември от 18.00 часа в църквата „Непорочно Зачатие на Дева Мария” в квартал Парчевич ще бъде отслужена Тържествена Литургия в чест на 100 години от създаването на енорията и построяването на първата църква в нея. На празника ще присъстват  много гости, свещеници, сестри и богопосветени от страната и чужбина, както и владиците на трите епархии в България. Тържеството ще започне с молитвено шествие от старата камбанария в 17.30 ч. Всички жители и гости на град Раковски са поканени да вземат участие в Тържествената Литургия и отбелязването на празника.
Енория „Непорочно зачатие на Дева Мария”, е създадена през 1919 г., когато официално за енорист е назначен отец Венцислав Гайдаджиев. Според съществуващи кръщелни книги, в  Парчевич, с някогашно име Алифаково, са се извършвали кръщения още преди 290 години, но не е имало назначен постоянен свещеник нито църква. Алифаково е било чисто турско село. Поради голямото си увеличение, жителите на Балтаджии в края на XIX век започнали да заселват и Алифаково. Балтаджии помагат със средства за построяване на сграда, която да служи за място на църковни служби и за място, където да живее свещеникът.
Църквата е частично разрушена от Чирпанското земетресение. Единствено камбанарията, построена 1925 г. е оцеляла изцяло и до днес е запазена в същия си първоначален вид. Възстановяването на църквата е по проект на арх. Камен Петков и започва през 1930 година, а населението на Алифаково – около 200 души, участва с доброволен труд. Храмът е осветен на 8 ноември 1931 г. Храмовият празник е на 8 декември.