Виолета Йосифова, директор: 100 години след създаването си, Старопрестолната гимназия по икономика има модерни професии, съобразени с пазара на труда

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

С богата програма Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново отбелязва своя 100-годишен юбилей. Празничните прояви са започнали още от началото на годината, но следващата седмица е кулминацията на честванията. Повече ни разказва в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново директорът на учебното заведение Виолета Йосифова.

Фокус: Г-жо Йосифова, другата седмица Старопрестолната гимназия по икономика ще отбележи своя 100-годишен юбилей. Каква е програмата и от кога всъщност е започнала тя?

Виолета Йосифова: Програмата, свързана със 100-годишнината от създаването на Старопрестолната гимназия по икономика започна на 10 октомври – една наситена със събития десетдневка. Вчера се проведе волейболното състезание за Купата на директора, като в него участваха отборите на Старопрестолната гимназия по икономика, на Гимназията по електроника и Американския колеж. Този път Купата остана в нашата гимназия. Днес се обявиха резултатите от конкурсите за най-голямо родословно дърво от възпитаници на училището “Фамилия Икономисти” и за клас с най-много другарски срещи “Един неразделен клас”, а награждаването ще е на 17 октомври.

Дните от 14 до 19 октомври ще бъдат Седмица на отворените врати. Подготвили сме изложба в гимназията, спомени от ученическия живот, представяне на работата по международни проекти по програмата „Еразъм +“, представяне на учебно-тренировъчните фирми и работата в тях, ще се представят и професиите в развитие, тоест ще можем да проследим как са се променяли те от 1919 до 2019 г. Лекоатлетическата юбилейна щафета е на 15 октомври като тя ще завърши с флашмоб на стадион „Ивайло“, където ще бъде изписана цифрата 100 с участието на ученици от гимназията.

Кулминацията започва на 17 октомври в 18.45 ч. с факелно шествие. Поканили сме да присъстват както настоящи, така и бивши възпитаници и учители. Шествието ще продължи до пл. „Майка България“. На следващия ден от 9.00 ч. в църквата „Св. Николай“ ще бъде отслужен водосвет, тъй като точно от там е започнало началото на училището. В 10.00 ч. е тържественият концерт в в МДТ „Константин Кисимов“. Там ще бъде подредена и изложба на творчество учители и ще бъдат раздадени наградите от конкурсите за най-голямо родословно дърво от възпитаници на училището “Фамилия Икономисти” и за клас с най-много другарски срещи “Един неразделен клас”.

С това, разбира се, не приключват всички изяви. На 19 октомври училището цял ден ще бъде отворено и в него ще се провеждат другарски срещи. Ще присъстват възпитаници от Випуск 1949 до миналогодишните, които ще имат възможност да си припомнят ученическите години. На 23 октомври сме подготвили състезание по текстообработка на документи, тъй като в тази дисциплина учениците от нашата гимназия са сред първенците в страната. На 30 октомври ще завършим със засаждане на 100 дръвчета в село Арбанаси.

Фокус: Гимназията работи по проекти по „Еразъм +“. Бихте ли разказали и за тях?

Виолета Йосифова: Работим по три проекта по „Еразъм +“. Първият е свързан с ключова дейност 1, която предвижда практика на 30 ученици в Португалия, а преди месец 10 учители извършиха дейности по този проект. Вторият проект е свързан с културното наследство. То е по ключова дейност 2. По него ни предстои посещение на Румъния през октомври. Там ученици и учители ще коментират възможностите за съхраняване на културното наследство. Третият проект, който стартира на 30 септември, също е по ключова дейност 2 и е свързан с обмен на училища и се нарича „Дигиталната грамотност в шест стъпки“. В него участват шест европейски държави, ние сме партньори, а координатор е Италия.

Фокус: 100 години след създаването, как бихте определили развитието на Старопрестолната гимназия по туризъм?

Виолета Йосифова: Можем да се похвалим, че имаме модерни професии, които отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда като електронната търговия и икономическата информатика, които са свързани с дигиталните компетентности и разбира се с акцент върху икономиката. Най-новата ни специалност е свързана със съдебната администрация, което също е гордост за едно 100-годишно училище. Тоест ние успяваме да се съхраним в съвременните условия на пазара на труда.

Рени АТАНАСОВА