100-годишнината от рождението на гайдаря бай Дафо Трендафилов ще бъде отбелязана в село Гела след Национално гайдарско надсвирване на 3 август

Снимка: Община Смолян

Национално гайдарско надсвирване ще се проведе в село Гела на 3 август. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на Широка лъка Васил Седянков. Мащабното събитие, което събира гости от цялата страна и чужбина всяка година в първата събота на август, се провежда за 17-та поредна година, поясни той. „След гайдарското надсвирване, тази година ще има тържествен концерт, по повод 100-годишнината от рождението на бай Дафо Трендафилов – гайдар и един от доайените на гайдата в Родопите. Той е бил и преподавател в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка и един от първите членове на журито на гайдарското надсвирване. Организацията на концерта е на Иван Балабанов – ръководител на гайдарски състав „Капитан Петко войвода“, който живее в София, но е от Гела. Кметството и община Смолян помагат логистично за концерта. Имаме уверението, че ще участват много гайдари от областта“, посочи Седянков. Той допълни, че концертът ще бъде от 19 часа  на 3 август, след приключване на надсвирването и преди народното веселие и ще се проведе на старата сцена пред параклиса „Св. Илия“, а самото надсвирване ще бъде на новата сцена, който бе построена преди година.

По думите на Седянков, се очакват доста гости за събора, а призивът към тях е, предвид очакваните валежи, хората да не се паркират на неудобни места и да не изоставят колите в участъка от Широка лъка до разклона за събора в село Гела. „Автомобилите може да се оставят от едната страна на пътя след читалището в селото в Горно Гела, за да не се създават тапи и неудобства за пътуващите. От 10 дни работим за подобряване на инфраструктурата, за поредна година общината отпусна средства, за да се чакълира пътя към събора и да бъде по-комфортно за водачите. Ще има три автобуса от Гела до мястото на събора, за да превозват хората, които не искат да се качват с колите си до Илинденските поляни. Движението ще бъде еднопосочно“, обясни кметът Седянков. .

Той допълни, че хотелите и къщите за гости в Гела, Широка лъка и съседните населени места Стойките, Девин, Чепеларе, Смолян са резервирани за гайдарското надсвирване. Той ще започне на 3 август в 10:30 часа като записванията на участниците ще са на място и ще бъдат в три възрастови групи. Първа възрастова група – до 14 години, в която ще има изпълнение на свободна програма до 5 минути. Във групата от 15 до 20 години ще има задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути, а в групата над 21 години – изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути. Председател на журито и тази година ще бъде проф. Милчо Василев – ректор на Пловдивската академия, а негови членове ще са Щильон Неделчев – преподавател в НУФИ, Тодор Кайков, който ръководи гайдари в Рудозем и Златоград и един от гайдарите на местния ансамбъл от Гела „Манол Радичев“, добави Васил Седянков. Съборът ще продължи и на следващия ден, 4 август с родови срещи на местните жители от Гела и с народно веселие, каза още той.

Нели ГЕРГЬОВСКА