„100 години свобода“ – Радио „Фокус“ – Пирин

Акценти на предаването „100 години свобода“ – Радио „Фокус“ – Пирин за 21 юли 2017 година

Благоевград. В предаването „100 години свобода“ по Радио „Фокус“ – Пирин ще продължим поредицата от издания посветени на един от великите подвизи на нашия свободолюбив народ —славната Илинденско-Преображенска епопея. Навярно, някои от вас се чудят защо вече няколко седмици говорим за този епизод от нашата история, а отговорът е много лесен – защото сме длъжни да помним и да разказваме за тези славни страници от нашата история, пропити с много героизъм, трагизъм, желание и копнеж за свобода. Днес, ние не си даваме сметка колко голяма е цената на свободата и колко кръв е била пролята, за да може тя да бъде извоювана, тъй като за нас „да живеем свободно“ е даденост, която сме получили още с раждането си. Не такава обаче е била обстановката през лятото на 1903 година, когато измъченият български народ в Македония и Одринско вдига глава срещу своя поробител  Османската империя, която след Берлинския договор вместо да предприеме реформи, за подобряването на живота на християнското население в нейните земи, започва една политика на тежки репресии върху хората. Без повод нейните редовни и нередовни войскови части и башибозук ограбват, опожаряват, насилват и убиват българското население в различни части от територията й, а причината, макар и не явно прокламирана е, че те имат българско самосъзнание. Случайно или не въстанието избухва на два от големите християнски празници, какъв всъщност е бил неговият замисъл и търсена ли е символика с библейската история, каква е равносметката от бойните действия, са само част от въпросите, чиито отговори ще потърсим във времето от 16.00 до 17.00 часа с помощта на отец Светослав Кючуков и доц. д-р Валентин Китанов, историк и ръководител на катедра „История“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Вие, нашите слушатели също може да станете част от предаванетокато ни позвъните на телефоните в студиото – 0885 303 373 и 073 88 55 81 или да ни пишете на е-майл: Pirin@focus-news.net.

Предаването „100 години свобода“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин всеки петък от 16:00 до 17:00 часа с водещ Ливия Нинова.